Светът трябва да помогне и на Турция, и на Сирия. Длъжници сме, защото сме хора

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13717959 www.24chasa.bg
Вадят жертви изпод руините на земетресението в Турция, което стана на 06.02.2023 г.

Светът в последните дни живее с трагедията в Турция и Сирия след опустошителното земетресение, засегнало двете страни. Казват, че към днешна дата жертвите вече са над 11 хиляди, а най-мрачните прогнози са за още много загинали под руините.

И въпреки игрите на свръхголемите в политиката, въпреки интересите и задкулисните им сценарии за надмощие в сферите на влияние все повече държави откликват на призивите за помощ и към Турция, и към Сирия. Дори неприятелски страни са готови да помагат - нещо, което на световната сцена не се наблюдава особено често.

В случая важи принципът, че на първо място е важно да сме хора. Щом още го правим, значи човешката цивилизация не е загинала.

И ако за Турция доставките на помощ и екипите от спасители и доброволци от много държави са добре организирани, същото не може да се каже за Сирия.

Сирийците продължават да живеят в бомбардираните си градове и села, след 12 г. война животът на обикновените хора там продължава да се крепи на тънка нишка заради “игрите на големите”, които, известно е, никога не са били въпрос на справедливост, а предимно на тънки геополитически сметки.

Сметки, които и сега плащат обикновените сирийци. Ето защо световната общност би трябвало да се мобилизира и да помогне и на турците, и на сирийците. Тук място за политика и тънки сметки няма. Всеки човешки вик за помощ е драма, всеки човек има право да получи подкрепа. Длъжници сме, защото сме хора.

Материал по темата четете ТУК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Горивата - евтини, трябва да дърпат надолу и другите цени

    Горивата - евтини, трябва да дърпат надолу и другите цени

    Горивата поевтиняха значително - респективно и транспортът. Заедно с тока и газа той е сред основните фактори, с които досега се оправдаваше поскъпването. А на принципа на пазарната икономика, щом основополагащи фактори поевтиняват, това трябва да води и до по-ниски цени в магазините. Проблемът е, че това намаление, ако изобщо го има, става бавно