Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10300464 www.24chasa.bg

Млади и самонадеяни шофьори, седнали зад волана на лъскави мощни коли, карат сякаш са еднолични господари на пътя. Нито ограничения, нито правила за движение на пътя могат да ги стреснат. Е, ако стане някоя беля, родителите им - същите, които са им закупили мощното возило, ще ги отървават и от люти глоби, и от други, по-тежки наказания.

Преди два дни потърпевш в такава история се оказа и вокалистът на “Хиподил” Светослав Витков. Ударът по неговата кола напомня драмата с Милен Цветков, който буквално бе премазан, докато чака с колата си на червен светофар. Пак от млад водач, пак със супермощна кола.

Периодично заради подобни инциденти се обсъждат всякакви идеи: младите шофьори да карат само с придружител поне половин година и само в светлата част на денонощието, както и да имат право да управляват автомобили с лимит до 70-80 конски сили. Нищо от това обаче не влезе в закона. Само точките им от 39 са 26 за първите 2 г.

Очевидно това не е достатъчно, защото тежките катастрофи, причинени от млади водачи, никак не са малко. Дали обаче новите депутати ще забележат и този проблем, за да спрат тревожната тенденция? Ако са по модела на предишните два несполучили парламента, едва ли. Но остава и отговорността на родителите - нека поне те да се замислят, когато дават на детето си ключа за мощна кола. Висока доза самонадеяност плюс липсата на опит може да се окажат лоша комбинация на пътя.

Материал по темата четете тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо