Шотландски кейк “Дънди”
31.01.2023 06:51; 24 часаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам ароматен сладкиш по стара шотландска рецепта с много сушени плодове и наситен кафяв загар”, ни пише Наталия Панчева.
125 г сушени червени боровинки
125 г стафиди
120 г сушени смокини
100 г годжи бери
60 г захаросан джинджифил
50 мл ароматен алкохол (коняк, ром, уиски)
125 г масло
100 г кафява захар
2 големи яйца
150 г пълнозърнесто брашно от лимец
130 г смлени бадеми
1 ч.л. бакпулвер
канела и джинджифил на прах
кафява захар за поръсване на формата щипка сол
около 30 броя белени или бланширани бадеми за декорация.
Накисваме от предната вечер плодовете в алкохола и ги оставяме да престоят на стайна температура. Застиламе с хартия за печене дъното и стените на кръгла форма с диаметър 20 см.
Намазняваме я и я поръсваме с кафява захар. С миксер разбиваме размекнатото на стайна температура масло със захарта на крем. Прибавяме едно по едно яйцата, като разбиваме след всяко до еднородна смес. Добавяме пресятото брашно с бакпулвера и солта, смлените бадеми, канелата и джинджифила на прах.
Прибавяме сушените плодове, като си отделяме част от смокините за декорация. Разбъркваме внимателно на ръка, докато се разпределят равномерно. Пресипваме сместа в подготвената форма и я притискаме към дъното и стените. Отгоре заравняваме и украсяваме с бадеми и смокини.
Печем в загрята фурна на 160 градуса до суха клечка. Веднага след изваждане от фурната може да полеем с още малко алкохол или след изстиване да поръсим с пудра захар.
Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.
-
Такситата в Пловдив вдигнаха цените с 10 ст.
-
Иван Демерджиев: Сигналите за бомби не са реални и целят всяване на страх (Видео)
-
Пловдивски хористи се изявяват в солна мина на 125 м под земята
-
Бургас се рекламира в Европа с енергийния си офис
-
Румен Радев: Просперитетът на бъдещето ни - децата, отново не са тема в предизборната кампания
-
Сигнал за бомба и в УНСС
-
За жени: Природна хормонална терапия с отличен ефект
-
Защо краката отичат през бременността?
-
Най-недоносените бебета в света, влезли в Гинес, са считани за аборт от лекарите
-
В каква последователност детето се учи на различните звуци
-
Защо бебето повръща след хранене?
-
Традиционен рибник за Благовещение