
- Ако го правите, рискът да умрете от инсулт или инфаркт намалява с 16 процента
- Консумирането на ободряващата напитка следобед или вечер може да наруши циркадния ритъм - кофеинът потиска мелатонина, който е важен медиатор, предизвикващ съня в мозъка, казват учените
Хората, които пият кафе сутрин, са с по-малка вероятност да умрат от сърдечносъдови заболявания и имат по-нисък общ риск от смърт в сравнение с тези, които пият кафе през целия ден. Това показва изследване, публикувано в European Heart Journal през януари.
То е ръководено от д-р Лу Ци, професор в Училището по обществено здраве и тропическа медицина на университета “Тулейн”, Ню Орлиънс, САЩ. То изследва потенциалната връзка между времето за консумация на кафе и здравето на сърцето.
“Изследванията досега показват, че кафето не повишава риска от сърдечносъдови заболявания и изглежда
намалява риска от някои хронични заболявания, като диабет тип 2
Като се имат предвид ефектите, които кофеинът има върху нашите тела, исках да видя дали времето от деня, когато пиете кафе, има някакво влияние върху здравето на сърцето.”
Проучването включва 40 725 възрастни, участващи в Националното изследване на здравето и храненето на САЩ (NHANES) между 1999 и 2018 г. Участниците трябвало да изброят всички храни и напитки, които са консумирали поне един ден, включително дали са пили кафе, колко и кога. То обследва и подгрупа от 1463 души, помолени да попълнят подробен дневник за храна и напитки за цяла седмица.
Изследователите успели да свържат тази информация със записи на смъртни случаи и причина за смъртта за период от девет до 10 години.
Около 36% от хората в проучването са пиели сутрешно кафе, 16% са консумирали ободряващата напитка през целия ден (сутрин, следобед и вечер) и 48% не са пили кафе.
В сравнение с хората, които не пият кафе, ценителите на сутрешно кафе са с 16% по-малка вероятност да умрат по каквато и да е причина и 31% по-малко вероятно е да умрат от сърдечносъдови заболявания. Въпреки това няма намаление на риска за пиещите кафе през целия ден в сравнение с тези, които не пият кафе.
Сутрешните любители на кафето се възползват от по-ниските рискове, независимо дали пият умерено (две до три чаши), или консумират повече от три чаши. Леките сутрешни пиячи (една чаша или по-малко) се възползват от по-малко намаление на риска.
Защо времето от деня
има значение?
В сутрешните часове обикновено има подчертано увеличение на симпатиковата активност, когато се събуждаме и ставаме от леглото - ефект, който изчезва през деня и достига най-ниското си ниво по време на сън. По този начин е възможно, както посочват авторите, пиенето на кафе следобед или вечер да наруши циркадния ритъм. Наистина много хора, които пият през целия ден, страдат от нарушения на съня. Кафето, изглежда, потиска мелатонина, който е важен медиатор, предизвикващ съня в мозъка.
"Това проучване не ни казва защо пиенето на кафе сутрин намалява риска от смърт от сърдечносъдови заболявания. Възможно обяснение е, че консумацията на кафе следобед или вечер може да наруши циркадните ритми и нивата на хормони като мелатонин. Това от своя страна води до
промени в
сърдечносъдовите рискови фактори като възпаление и кръвно налягане",
уточнява проф. Лу Ци и смята, че изследванията трябва да продължат.
В редакционна статия и професор Томас Ф. Люшер от болниците Royal Brompton и Harefield, Лондон, каза: "В проучването, публикувано в European Heart Journal, става ясно, че при проследяване от почти едно десетилетие и след корекция за приема на кофеиново и безкофеиново кафе, количествата чаши на ден, часовете за сън и други объркващи фактори, сутрешният, а не целодневният модел, е значително свързана с по-ниски рискове от смъртност с коефициент на риск от 0,84 и от сърдечносъдова смъртност дори от 0,69 в сравнение с непиещи кафе. Като цяло трябва да приемем вече съществените доказателства, че пиенето на кафе, особено в сутрешните часове, вероятно е здравословно. Затова пийте кафето си, но го правете сутрин", съветва професорът.