Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Пепа Стоева ни изпраща рецепта за едни по-различни печени патладжани в пикантен доматен сос.
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
1 кг патладжани, 5-6 с. л. олио, брашно
За доматения сос:
1,2 - 1,5 кг домати, малка глава лук, голяма глава чесън, сол, 2-3 с. л. олио, 1 с. л. захар, риган и босилек
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме патладжаните на резени като диня - тънките на 4, дебелите (кръглите) на 6. Посоляваме и ги оставяме 2-3 мин да се изпотят. Овалваме ги в брашно и подреждаме плътно един до друг (не се припокрива нищо тук) в тава за печене с връхчетата нагоре. Заливаме ги с олиото.
Печем ги в загрята на 220 градуса фурна за около 15-20 мин.
Нарязваме лука за доматения сос съвсем ситно и го запържваме за 1-2 мин в олиото. Прибавяме настърганите домати, солта и захарта и ги разбъркваме. Оставяме ги да врят около 10-15 мин, колкото сосът да смени цвета си. Прибавяме счуканите/пасирани скилидки чесън, риган и босилек и оставяме още 2-3 мин да поври.
Изсипваме соса върху патладжаните, намаляваме фурната на 180 градуса и оставяме да къкри още 20 мин, докато сосът придобие желаната гъстота.