Децата в Бургас първи в страната с електронно здравно досие

https://www.24plovdiv.bg/region/article/9800094 www.24chasa.bg
Кметът Димитър Николов и представители на компанията, дарила софтуера, обясняват как ще изглежда здравното досие.

Достъп до него ще имат училищните и личните лекари, педиатрите и родителите

Децата в Бургас ще са първите в страната с електронно здравно досие, след като високотехнологична компания дари на общината специализиран медицински софтуер.

Той е свързан с изготвяне на единно електронно здравно досие на детето от раждането му, през яслата, градината, училището и университета.

Софтуерът ще премахне всички важни документи, които сега се попълват на хартия и се разнасят от ръка на ръка, при което голяма част от информацията се губи безвъзвратно. На едно място ще се събират и обслужват всички документи, свързани с профилактиката и превенцията, имунизации, заболявания и лечения на децата“, обясни кметът Димитър Николов., който в края на миналата седмица представи възможности на иновативния продукт, заедно с представители на  компанията, която дарява софтуера.

Всички училищни лекари и медицински сестри ще качват на електронен носител информацията за здравния статус на бургаските деца. Тя е чувствителна от страна на личните данни и затова достъп до нея ще имат педиатрите и личните лекари, които наблюдават статуса на детето от раждането, медицинските сестри в градините, училищните лекари и при необходимост лекуващия лекар. Достъп до тази информация ще има и родителя на детето, докато е непълнолетно, а след 18-годишната си възраст и то ще получи достъп до нея, уточниха от общинската администрация..

. Предвижда се след време електронното здравно досие да бъде преведено и на английски език, за да могат пълнолетните да го ползват, ако решат да учат или живеят в чужбина.

Екип от Медицинския факултет в Бургас също ще има достъп, но само до обобщената информация, без личните данни, като видовете заболявания, броят, тенденциите и характерът на заболяванията сред децата в региона, за да им служи за научно-практична дейност и подготовка на бъдещите лекари в Бургас. Информация ще ползва и РЗИ-Бургас, но отново само по отношение на различните профилактични програми.

Системата ще дава възможност на родителите сами да влизат и да попълват по-специфични здравословни проблеми или нужди на детето, като алергии, неразположения или изискване за по-специални нужди. Всеки лекар ще има достъп до пациентската история на учениците и ще може да комуникира по-лесно с родителите им.

Системата разполага със собствен комуникационен канал, чрез който могат да се свързват потребителите помежду си, за да обменят  информация. „И сега се събира тази информация, но това което има педиатърът на детето, го няма училищният лекар и обратно. Това е сериозно количество важна информация, която за жалост се разпилява с времето. Идеята е тя да се запазва и да бъде на едно място“, коментира д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция.

Въвеждането на електронно здравно досие е част от мащабна програма за подобряване на детското здравеопазване в общината. "Започнахме сериозни ремонти в педиатричните кабинети в здравните заведения в града. Тук влизат и профилактичните програми, които стартирахме още в края на миналата година – за мързеливо око, гръбначни изкривявания и затлъстяване, а тази година ги разширяваме и с профилактика на различни алергии при децата. Медицинският факултет и специализираната детска болница, също са част от общата ни стратегия - да вдигнем нивото на детското и училищно здравеопазване в Бургас“, коментира още кметът Николов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С чанта, в която се носят секретни документи, се придвижва Димо Гяуров, видяха замаскираните папараци на "България Днес". Бившият шеф на разузнаването обикаля София с бърза крачка, замислен за международното положение и последващите от това проблеми за националната ни сигурност. Дали в чантата си Димо носи тайни материали или продукти за салата

Сама обикаля из софийските улици Даниела Серданова, видяха влюбчивите папараци на "България Днес". Преди две години психоложката се раздели със социалния антрополог Харалан Александров след близо 8-годишна връзка, като така и не стана ясно каква е причината за разлъката. Серданова беше женена за футболиста Любо Пенев, двамата имат дете

Пременен с огромен шлифер се придвижва из София Никола Филчев, видяха честните папараци на "България Днес". Бившият главен прокурор се порадва на цъфналите по градините дръвчета, след което с бавна стъпка се отправи към дома си. Снимки: "България