Община Пазарджик намалява местните данъци

https://www.24plovdiv.bg/region/article/13974102 www.24chasa.bg
Кметът на община Пазарджик Тодор Попов Снимка: Архив

Община Пазарджик ще намали местните данъци, съобщи кметът Тодор Попов. Той е обявил предложението за намалението на официалната страница на общината и очаква то да бъде гледано на сесията на общинския съвет през април. Според него това е резултат от няколко умни решения, едното от които е изграждането на общински соларен парк.

Попов уточни, че не става въпрос за местните такси, тъй като те подсигуряват важни услуги като сметосъбирането, но таксата трябва да отговоря на разхода за услугата, докато при местните данъци няма такова изискване. Затова от следващата година гражданите на община Пазарджик ще плащат 15 на сто по-малко за данък сгради и 10 процента по-малко за данък МПС. „Искам да подчертая, че ние сме първата община, а най-вероятно и последната, която ще направи това през тази година, защото в другите общини положението е финансово деликатно и няма как колегите да си позволят такова нищо“, допълни кметът на Пазарджик.

Общината е успяла да осигури допълнителни средства, които ще постъпят от соларния парк и тези средства ще отиват за култура, образование и спорт. Ще има програми за подпомагане на деца с изявени таланти и възможности, независимо в каква сфера – в спорта, образованието и т.н.

"Ще подпомагаме изявени и талантливи деца, които нямат финансови възможности, ще има програми за стимулирането им - в момента ги разработваме. Ще има и допълнителна програма за подпомагане на млади семейства при първо, второ и трето дете. Сумите няма да бъдат малки и ние по този начин искаме да покажем нашето отношение към младите хора. С останалите средства ще подпомагаме нашите клубове, нашите ансамбли и оркестри, за да обезпечим функционирането им през следващите години и това да не тежи толкова много на бюджета на общината“, коментира кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Той уточни, че очакваният приход в бюджета от общинския соларен парк ще възлиза на минимум 5 милиона лева годишно, благодарение на което може да бъде намалена част от нетната сума за данъци на жителите на общината и да бъде подсигурена голяма част от издръжката на спортните клубове, както и финансовото подпомагане на младите семейства.

„Предварително мога да кажа, че предвиждаме сумите за стимулиране на младите семейства да са 1000, 3000 и 5000 лв., съответно за първо, второ и трето дете. Предвиждаме около 1 милион лева да заделим за този стимул с цел община Пазарджик да стане притегателен център за младите хора. Така че ние изпълняваме поетите от нас обещания нашият град да се развива в правилната посока и се надявам всички да бъдем съпричастни, за да става Пазарджик още по-красив и още по-добро място за живеене, с което всички да се гордеем!“, коментира още Тодор Попов.

Предложението за намаляване на местните данъци в община Пазарджик е качено на интернет страниците на община Пазарджик и общински съвет – Пазарджик. На 11 април т.г. предстои обществено обсъждане на предложението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Половин чаша вино на ден може да добави пет години към живота ви! Това доказва научно изследване сред близо 1400 мъже, продължило цели 40 години! Експертите са категорични, че удължаването на живота се получава след редовно приемане на малки количества алкохол. Специалистите са достигнали до заключението

Фолкпевицата Мария иска обезщетение от съпруг номер 3 - Мирослав Соколов, като си призна, че е бита от него, научи "България Днес". Мирослав Соколов е арестуван и обвинен, като адвокатите му поискаха заседанието на съда, което се проведе вчера, да бъде закрито заради "интимни подробности", които не искат да излизат в медиите

Първа снимка с кандидат-снахата си Мария Бакалова публикува олимпийската шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева. От кадрите се вижда, че звездата от "Борат 2" е в компанията на цялото семейство на своя любим - Валери Григоров. Семейната идилия на най-новата и обсъждана светска двойка освен майката на Валери правят неговия баща