Йорданка Фандъкова: Няма да допусна строежа на хотели на терена на къпалнята в Борисовата градина

https://www.24plovdiv.bg/region/article/13722969 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Николай Литов

100% лъжа са спекулациите, които започнаха да се разпространяват, че незаконната сеч е заради издадената виза за проектиране, каза тя

"Категорично заявявам за поред път пред вас, че аз като кмет никога и по никакъв повод няма да допусна строителство на хотел или някакви нови сгради на терена на къпалнята, каквито спекулации чух и каквито продължават да се разпространяват. Това мое решение се споделя напълно и от главния архитект на София арх. Здравков, което ясно се вижда и от издадената виза."

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет. Днес общинските съветници изслушват нея, главния архитект на София Здравко Здравков и представители на дружеството „Парк Мария Луиза“ заради изсечените дървета на територията на къпалнята.

"На 1 февруари осъмнахме с десетки изсечени дървета на терена на къпалнята „Мария Луиза“. Абсолютно незаконно, без позволение бяха изсечени дървета в сърцето на Борисовата градина. За мен това е брутално незачитане на правилата и престъпление срещу всички нас, които обичаме и искаме да бъде запазена Борисова градина. Всички знаем какви усилия и колко спорове сме имали, докато намерим най-добрият начин, по който ние, като собственици на по-голяма част от парка, да го поддържаме. Уточнявали сме вида на марка, мястото й на поставяне, начина на информиране на гражданите, до най-малки детайли, така че да създадем доверие в работата на екипите, които поддържат парка", обясни Фандъкова.

"И така до миналата сряда (1.02), в която собственикът на терена на къпалнята си позволи просто да прочисти част от имота, без да се интересува от ред и правила. Затова и без колебания разпоредих налагането на най-голямата възможна глоба по Закона за устройство и застрояване на Столична община в размер от 100 000 лв. на собственика на дружеството „Парк Мария Луиза“, продължи кметът.

"Сега ще ви предоставя точна информация за всички действия, които аз лично разпоредих, след първия сигнал за незаконна сеч. Получих сигнала за изсечени дървета на терена на къпалнята на 1 февруари сутринта от директора на общинското предприятие „Паркове и градини“, г-жа Милена Васева. Нейните служители работят в съседство по почистване на терена, който присъединихме заедно с г-н Трайков към парка. Веднага разпоредих на директора на дирекция „Зелени системи“ да отидат на място и да направя проверка. На място г-н Данчев по мое искане извика и еколога на район „Средец“, на чиято територията попада терена. До ранния след обед те бяха съставили констативен протокол за заварените на място изсечени над 20 дървета в североизточната част на терена. По-късно на база на картотеката на дървета се установи и точния брой на дърветата – 28", посочи Фандъкова.

"Колегите от дирекция „Зелена система“ установиха, че на 26 януари 2023 г. район „Средец“ е издал разрешение за отсичане на 11 дървета на частния терен. Става дума за подробно описани в експертната оценка към заповедта 5 иглолистни, за които екологът на района е констатирал, че са напълно изсъхнали и 6 широколистни, израснали върху бетонови стълби и подпорни стени. Проверката на дирекция „Зелена система“ установи, че по издаденото разрешително от района не са премахвани дървета, а всички изсечени са без какъвто и да е разрешителен документ. На място те са дали указание на работниците да преустановят всякаква дейност по изсичане", допълни столичният кмет.

"Вечерта на 1 срещу 2 февруари г-жа Васева отиде отново лично на място, заради съмнения, че сечта продължава. На място през нощта е дошъл и представител на район „Средец“. Заради съмнения, че нерегламентираната сеч може да продължи, изпратих екип на Общинска полиция да прави периодично обходи около терена през нощта и това продължи и в следващите дни. Сутринта на 2 февруари г-жа Васева ме информира, че на частния терен отново има машини и започнахме втора проверка в частта на терена към алея „Яворов“. В нея по мое разпореждане се включи и директора на дирекция „Общински строителен контрол“ г-н Цветан Тодоров. Неговите екипи констатираха както отрязани дървета и клони, така и изкопни дейности, коловози от тежка техника и дейности по подравняване на терена, най-вероятно с цел да се покрият следите от отсечени дървета. Затова подадохме сигнал до СДВР и прокуратурата, които да предприемат мерки в тяхната компетентност", обясни още тя.

"До края на деня беше изготвен акта за административно нарушение и писмото, с което информираме дружеството, че негов представител трябва да получи акта и налагане на санкцията. Без никакви колебания налагам най-тежката по закон санкция, защото в този случай става дума за умишлено погазване на правилата и то в терен, който попада в охранителната зона на частта от Борисова градина, която от 1988 г. е резерват на градинско-парковото изкуство", подчерта тя.

100% лъжа са спекулациите, които започнаха да се разпространяват, че незаконната сеч е заради издадената виза за проектиране от главния архитект на София. Вероятно щях да намеря някакъв смисъл, ако дружеството беше тръгнало да се оправдава с това за нарушенията, но не приемам тези манипулации от хора, които са запознати с реалните факти и документи, възмути се Фандъкова.

"Издадената миналата година виза за проектиране на къпалнята „Мария Луиза“, която подчертавам е публична, позволява единствено изготвянето на проект за основен ремонт и модернизация на къпалнята, с които не се засягат дървета и категорично не допуска ново строителство. Още повече визата съдържа 4 задължителни допълнителни условия, без които проектирането не може да се приеме. Първото, да се спазят изискванията на зоната - „Зона на градски паркове и градини”. Второ, визата и инвестиционният проект да се съгласуват с Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство. Трето, да се съгласува с РИОСВ. И на четвърто място, да се съгласува с проектанта на Парк Борисова градина, в чийто проект ние с Вас категорично сме изискали единствено запазване и възстановяване на къпалня „Мария Луиза“ без никакво ново строителство", подчерта тя.

"По този повод имам две предложения. Първо, ако и когато собствениците решат да внесат проект, след като изпълнят условията и указанията от НИНКН, този проект да бъде представен в комисиите на Столичен общински съвет. И второ, предлагам съставяне на работна група от общински съветници, които да разгледат цялата сделка от 2003 г., за да могат хората да знаят какво се е случило тогава, както и възможностите за действие. Моля да подходим отговорно и професионално, за да не заблуждаваме хората", настоя тя пред общинските съветници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае

Студено му е на Дичо през последните няколко дни. Времето рязко захладня и музикантът зъзне, докато е навън. За да се сгрее по-добре, Дичо нахлузи шапка, вдигна качулката и си сложи тежки кубинки, но леденият вятър брули отвсякъде! Дано стане по топло. (Прогноза за времето можете да прочетете на 3 стр

Със зелена торба обикаля из София един от най-яростните бивши критици на ГЕРБ Прошко Прошков. Бившият кмет на столичния квартал "Лозенец" явно се е отказал от политиката и със сигурност се чувства по-добре. А какво има в зелената торба, остава тайна! Снимки: България