Кметът на Русе се срещна с ректора на университета по традиционна монголска медицина

https://www.24plovdiv.bg/region/article/13722375 www.24chasa.bg
Кметът Пенчо Милков се срещна с ректора на университета по традиционна монголска медицина проф. Камба Лама Нацагдорж

Кметът Пенчо Милков посрещна днес ректора на монголския университет Otoch Manranba проф. д-р Камба Лама Нацагдорж. Той е един от най-почитаните духовни водачи в Монголия и гостува в България по покана на посолството на Монголия и на Русенския университет „Ангел Кънчев“. На срещата присъстваха още почетният консул на Монголия в Русе хонор. проф. д-р Камен Милков и адм. директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова.

Видният учен е духовен лидер, лечител и създател на центъра Манба Дацан в столицата Улан Батор, който включва болница, манастир, фармацевтична фабрика и университет по традиционна монголска медицина. Самото име на центъра, в превод „Мanba“ – лекар и “Datsan” – обучителен център, показва същността на този тип медицина - постигане на добро здраве чрез обръщане към ума на човек и поддържане на силна връзка с природата. Според Камба Лама Нацагдорж лекуването на душата и тялото може да стане чрез любов, с добро сърце и състрадателност, а не със силно его.

„Вие носите едно богатство, което може да остане затворено, както е било хиляди години, но мисията Ви е по-висша, защото дава възможност на човечеството да се докосне до монголската традиционна медицина“, приветства го кметът.

Според ректора дълго време това знание е било достъпно само за тесен кръг от хора, което го е накарало да се посвети на разпространението и развитието му за един по-добър свят.

Преди повече от 6 години при посещение на представители на Лечебни заведения „Медика“ в Университета по традиционна монголска медицина в Улан Батор е изготвен тристранен договор между Русенския университет, Университета по традиционна монголска медицина „Otoch Manramba“ и „Медика”. Установено е дългосрочно сътрудничество. Досега в рамките на договора са направени три дългосрочни обмена на специалисти между България и Монголия. По време на обученията и стажовете медиците са обменили опит и добри практики, които вече са внедрени в лечебно-възстановителния процес.

Сътрудничеството между страните е подкрепено от посолството на Монголия.

„С продължителни и целенасочени усилия вие придавате истински смисъл на думата „партньорство“ и носите добавена стойност за пациентите си“, обърна се кметът към Муртезова.

Визитата на видния монголски лечител и духовен водач ще продължи с публична лекция на тема „Covid-19 през призмата на монголската традиционна медицина“. След нея ще бъде проведена церемония по удостояване на проф. Камба Лама Дамдинсуран Нацагдорж с почетното звание Доктор хонорис кауза на Русенския университет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае