„Трейс“ пред „24 часа“: Не сме чупили жълти павета, слагаме парчета от бракувани (документ)

https://www.24plovdiv.bg/region/article/13633748 www.24chasa.bg
Жълтите павета са културен символ на София СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк

Работници на „Трейс Груп Холд“ АД не са чупили или повреждали по друг начин жълти павета при пренареждането им. Това, което слагаме, за да се уплътнят фугите, са бракувани павета, които сме взели от „Софинвест“ и можем да докажем това с протокол, заявиха пред „24 часа“ от „Трейс Груп Холд“ АД.

По-рано през деня столичният кмет Йорданка Фандъкова написа във фейсбук профила си, че ще наложи 200 хил. лв. глоба, т.е. най-високия размер на санкцията за повреждане на обществено имущество, защото камери засекли как работник отново троши жълти павета. Преди малко повече от месец бе наложена вече глоба от 100 хил. лв. за същото нарушение. 

Става дума за активните ленти на автомобилния трафик, които са по булевард „Цар Освободител“ между булевард „Васил Левски“ и улица „15 ноември“. Там бе решено паветата да се пренаредят с цел повишаване на безопасността и запазване на целостта на паветата, които са на платното. За да стане това обаче във фугите трябва да се сложат не цели павета, а части от тях, за които "Трейс" твърди, че са бракувани и са взети от "Софинвест".

„Трейс“ пред „24 часа“: Не сме чупили жълти павета, слагаме парчета от бракувани (документ)

Ето пълния текст на позицията
Протокола може да се види тук

ПОЗИЦИЯ
на „Трейс Груп Холд“ АД
ОТНОСНО: Поставяне на парчета от павета на бул.“Цар Освободител“

Уважаеми представители на медиите ,

ПОСТАВЯТ СЕ БРАКУВАНИ ПАВЕТА С ЦЕЛ ПОВИШАВАНЕ НА БЕЗОПАСНОСТТА И ЗАПАЗВАНЕ ЦЕЛОСТТА НА ПАВЕТАТА ,КОИТО СА НА ПЛАТНОТО.
СЛЕД ОДОБРЕНИЕ НА НОВАТА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ПАВЕТЕТА, ТО ТЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗЦЯЛО ПОДРЕДЕНИ ОТНОВО.
Парчетата от жълти павета, които се поставят допълнително, в участъците, в които има размествания на паветата са взети с ПРОТОКОЛ от „СОФИНВЕСТ“,в който изрично е посочено, че паветата са бракувани. За да се получи фугата, счупените павета се оформят допълнително, това са локални участъци. На работна среща с участието на Възложител, Изпълнител и Надзор е взето решение да бъдат сгъстени разстоянията, така че да няма проблемни участъци.
Пренареждането на паветата е само на бул.“Цар Освободител“, в отсечката от бул.“Васил Левски“ до ул.“15 ноември“, където са т .нар. активни ленти за автомобилния трафик. Кръстовището пред сградата на БАН е извън обсега на обекта. . Както е известно, общата площ на настилката от жълт керамичен паваж е 59 000 кв., a ремонтът е върху 2800 кв. м
Трейс направи здрава основа от трошен камък и след това положихме изравнителна пясъчна подложка, следвайки заданието. При пускане на движението, следствие на тежкото натоварване, в два участъка се получи разместване в хоризонтална посока. Приложената технология е основно за леко движение.
В момента е направен пробен участък, при променена технология. Правят се изпитвания. Използваните смеси и материали за подложка и фугиране са неувреждащи паветата, водонепропускливи, проверява се тяхната устойчивост при динамичното натоварване. Технологията е съгласувана с всички институции, отговарящи за опазване на културното наследство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае