С 200 000 лв. Павликени кредитира блоковете в подготовка за саниране

https://www.24plovdiv.bg/region/article/13632000 www.24chasa.bg
Единственият саниран блок в Павликени, направен през 2018 г.

Община Павликени ще подпомогне финансово издаването на технически паспорти, енергийните обследвания и архитектурните заснемания на блоковете, които ще се санират. Предложението на кмета инж. Емануил Манолов беше одобрено от Общински съвет-Павликени, предават от местната администрация.

Община Павликени ще осигури заемни средства в общ размер до 200 000 лева, от който Сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради, регистрирани според закона, които ще кандидатстват за безвъзмездно саниране, ще могат да използват под формата на безлихвен заем за покриване на разходите за енергийно и техническо обследване.

Чрез възможността за безлихвен заем Община Павликени ще подкрепи сдруженията, така че те да могат да спазят крайния срок за кандидатстване 31 май 2023 г.

При одобрено проектно предложение предоставените средства ще се възстановяват от полученото финансиране по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I" по Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България.

В случай че кандидатстващата сграда не бъде одобрена за финансиране по горепосочената процедура, получените средства следва да бъдат върнати на Община Павликени в срок до 6 месеца от влизане в сила на решението за отказ от финансиране по процедурата.

За финансирането ще бъдат одобрени сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради, отговарящи на следните условия:

- собствениците на > 95% от идеални части от общите части на етажна собственост членуват в Сдружението на собствениците и са подкрепили изпълнението на проекта при гласуването на общото събрание

- 100 % от собствениците в етажната собственост са подписали Декларации за готовност за осигуряване на достъп до самостоятелните им обекти.

- сдружението на собствениците на многофамилни жилищни сгради предоставя в Община Павликени оферта или сключен договор с лицензирано дружество за извършване на дейностите.

Необходимите средства за предоставянето на финансова помощ ще бъдат заложени в бюджета на Община Павликени за 2023 г. Енергийното обновление на жилищния сграден фонд се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. Обявената процедура е първи етап.

Сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради, получили финансови средства, се задължават в срок до 30.06.2023г. да възстановят получените от Община Павликени финансови средства, ако същите не кандидатстват за получаване на средства по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“, финансирана със средства от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Общинска администрация е водещ партньор в проекта и ще изпълнява неговото административно и финансово управление, както и отчитането му.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Твърде грозни неща се изказаха! Така фолкпевицата Мария коментира в предаването "Събуди се" по Нова тв за първи път скандала със съпруга си Мирослав Соколов. Миро е под домашен арест след обвинения за упражнено насилие спрямо изпълнителката. Миньончето даде да се разбере, че темата не й е приятна и предпочита личният й живот да бъде личен

Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България