С 6.4 млн. лв. кредит строят два нови моста под Царевец

https://www.24plovdiv.bg/region/article/13614684 www.24chasa.bg
Такса ще изглеждат единият от новите мостове към кв."Св.гора"

Община Велико Търново ще поеме дългосрочен кредит от 6,4 милиона лева за строежа на два моста. Съгласие за заема от фонд ФЛАГ дадоха общинските съветници на последната си сесия след двучасови дебати.

За ремонта на пет улици с обща дължина от 6 километра в кварталите „Света гора“ и „Асенов“ Община Велико Търново получава близо 4 милиона евро по трансграничен проект с румънската община Калафат. Поема се ангажимент за изграждане на два моста, които са финансово недопустими по проекта.

През последните две години парите за мостовете, които общинският бюджет трябва да осигури, нарастват от 3,5 милиона лева до над 6 милиона лева, което налага да се изтегли дългосрочен кредит. В противен случай проектът пропада, както и този на румънската страна, а Велико Търново влиза в „черния списък“ по трансграничното сътрудничество, стана ясно на заседанието.

 „През 2018 г. вие сте дали съгласието си за проекта и за 1,939 млн. евро собствено участие на общината. Година и половина се бавиха документите за одобрение от различните институции. Този понеделник дойдоха последните три документа, благодарение на добрата комуникация със служебното правителство на Румен Радев и с регионалния министър Шишков. Защото кабинетът на емисарите, които обикаляха с автобус страната, не пожела среща с местната власт и така ние изгубихме година и половина", коментира  Даниел Панов драстичното поскъпване на строителството. Той припомни, че реализирането на проекта ще намали трафика по трасето Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица, откъдето ежедневно преминават 6 000 автомобила. Жителите на двата квартала „Асенов“ и „Света гора“ ще дишат по-чист въздух, улиците им ще са рехабилитирани и достъпът на туристи ще бъде облекчен.

"В никакъв случай този заем не загробва общината. Над 120 000 лв. на месец сме изплащали при старите кредити и не сме фалирали. Сега ще плащаме по около 57 000 лв. на месец. Никой от вас не спомена, че ще имаме и три години гратисен период“, контрира опасенията за риск от финансов колапс Панов.

С 22 гласа за, 10 против и 1 въздържал се общинските съветници дадоха съгласие за поемане на дългосрочния заем за срок от 15 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае