6 месеца пробация за мъж от Каварна, нарушил карантината за COVID-19

https://www.24plovdiv.bg/region/article/13613613 www.24chasa.bg
Окръжният съд в Добрич СНИМКА: Архив

Пробация на подсъдим, нарушил мерки, издадени против разпространението на заразна болест при хората по време на извънредно положение наложи Окръжният съд в Добрич.

Делото пред въззивната инстанция е образувано по жалба на подсъдимия К.К. срещу присъда на Районния съд в Балчик, с която той е бил признат за виновен по обвинението, че за периода 7 – 11 май 2020 г. в град Каварна, при условията на продължавано престъпление, по време на пандемия и извънредно положение, е нарушил мерки, съдържащи се в заповед на министъра на здравеопазването, издадена във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, както и в предписание за поставяне под карантина от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/-Добрич, като на 7 и 11 май 2020 г. - в срока на наложена му карантина, е напуснал адреса, на който посочил, че ще изпълнява карантината и пребивавал на обществени места - офис на фирмата му и сградата на община Каварна.

След проверка на атакувания съдебен акт, въззивният състав намери, че подсъдимият е нарушил въведените в този период противоепидемични мерки, но само с едно деяние, извършено на 11 май 2020 г., и го оправда по обвинението да е сторил това и на 7 май 2020г., както и за обвинението, че деянието е извършено при условията на продължавано престъпление.

Вместо определеното от Районния съд условно наказание лишаване от свобода за срок от 3 месеца с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 10 000 лв., Окръжният съд наложи на подсъдимия наказание пробация с две пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия срок.

Подсъдимият бил поставен под задължителна карантина с предписание на РЗИ от 29 април 2020 година. На тази дата той се върнал от пътуване в Румъния и влязъл в страната през ГКПП „Дуранкулак”, управлявайки товарен автомобил. Съобразно въведените тогава мерки срещу разпространението на COVID-19, подсъдимият подлежал на 14-дневна карантина. Подсъдимият обаче не бил съгласен да бъде карантиниран, твърдейки, че следва да бъде третиран като пограничен работник и като такъв не подлежи на карантина, и отказал да подписва документи. На следващия ден със съдействието на полицията предписанието за поставяне под карантина било връчено на подсъдимия. Той бил карантиниран като водач на товарен автомобил.

При проверка за спазване на карантината било установено, че на 11 май 2020 г. подсъдимият е напуснал адреса, където бил карантиниран, и посетил сградата на община Каварна. В този период подсъдимият бил общински съветник и отишъл до общината, за да депозира докладна записка и уведомление, че ще отсъства от заседание на комисия. Окръжният съд приема, че с действията си на тази дата К. К. е нарушил наложената му карантина.

По отношение на обвинението за нарушаване на карантината и на 7 май 2020 г., въззивният съд прецени, че подсъдимият следва да бъде оправдан. При проверка, извършена на тази дата, било установено, че той се намира в двора на фирмата си, до товарен автомобил. Втората инстанция обяснява, че подсъдимият е бил карантиниран като водач на тежкотоварен автомобил и, съгласно действащите в този период разпоредби, като такъв е имал право да се намира в този автомобил или до него и да предприеме курс извън страната преди изтичане на срока на карантината, но, ако е именно с товарен автомобил.

Окръжният съд отбелязва в решението си, че по-късно вечерта на същия ден подсъдимият опитал да излезе от страната през ГКПП „Дуранкулак” за Румъния с лек автомобил, с което безспорно е нарушил наложената му задължителна карантина, но за това деяние няма повдигнато обвинение.

При определяне на наказанието съдът отчита наличието на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, между които е и забавеното наказателно производство, доколкото към момента са изминали повече от две години от датата на извършване на престъплението, като делото не се отличава с особена правна и фактическа сложност и липсват данни забавянето да е по вина на подсъдимия.Решението на Окръжния съд не подлежи на обжалване и протест.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае