Съсипаха праисторическа могила от VII-то хилядолетие преди Христа край Асеновград

https://www.24plovdiv.bg/region/article/13157551 www.24chasa.bg
Археологът Росица Миткова показва праисторически находки от Долнослав, които се съхраняват в музея. СНИМКА: 24 часа Пловдив онлайн

Големият археолог проф. Ана Радунчева е проучвала обекта, определяйки го като култов комплекс

Започна разследване на незаконните изкопи

Регионалният инспекторат за опазване на културното наследство в Пловдив е предприел проверка след сигнал за изкопи в Долнославската могила, които буквално са я унищожили. Тя е от VII - VI хил. преди Христа, но не успя да оцелее при дейностите на ВиК-Пловдив.

По време на протеста в неделя, когато жители на Долнослав, Червен и Горнослав затвориха пътя Кърджали-Асеновград заради концесията на кариера за мрамор, сред недоволните се появи и археологът Росица Миткова. Тя алармира за увреждането на могилата.

Сигнал за това е подаден от директора на музея доц. Костадин Кисьов. По думите му Долнославската могила е един от най-значимите археологически паметници от българската праистория. Тя е с диаметър при основата 150 метра и височина 5 м.

"Обектът е проучен от големия праисторик проф. Ана Радунчева от Археологическия институт при БАН и Бистра Колева от Археологическия музей в Пловдив. Разкопките им са от 1983 до 1991 г. Те определят обекта като „култов комплекс“. Проучени са основите на 35 сгради от късния халколит, а част от тях интерпретират като храмови постройки. Разкрити са елементи от архитектурната им декорация, както и голям брой предмети - над 4500, свързани с бита на обитателите и ритуалните практики през късния халколит. В основата на могилата има селище от ранния неолит (кр. на VII – нач. на VI хил. пр. Хр.), което до днес остава непроучено", се казва в становището на музея.
По данни от доклада на археолога Росица Миткова е констатирано нарушение в южната периферия на могилата. Във връзка с каптирането на извора в югоизточната част на могилата със земекопна техника е направен изкоп с ширина над 10 м и дълбочина над 2 м, при което са нарушени културните напластявания в южната периферия. В изкопа се наблюдават спорадични останки от стени на праисторически постройки (опалени мазилки), фрагменти от замазки на пещи и голямо количество керамични фрагменти от Късния халколит. Открити са и 5 фрагмента тънкостенна керамика с останки от бяла боя (Ранен неолит), както и цилиндрична керамична антропоморфна фигура (Късен халколит).
По данни от Община Асеновград изкопните работи са извършени във връзка с изпълнение на нов хоризонтален дренаж и довеждащ водопровод за допълнително водоснабдяване на с. Червен. Обектът е на ВиК-Пловдив.
Това обаче не е съгласувано с археолозите, нито е наблюдавано от тях.
В следващите дни Регионалният инспекторат за опазване на културното наследство ще продължи в детайли проверката по спазване на изискванията на Закона за културното наследство и ще предприеме административно-наказателно производство по случая спрямо установения извършител.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Докато по нашите ширини вали сняг и температурите са отрицателни, за полския нападател Роберт Левандовски такъв проблем не съществува. Голмайсторът на "Барселона" заведе съпругата си Анна на плаж. Двамата си спретнаха дълга разходка по пясъка в каталунската столица. Макар че не се съблякоха по бански

Семейството мечтае детето им да има нормално детство  Не може да се обръща и да си държи главата изправена  "Мечтаем Далия да има нормално детство." Тези сърцедокосващи слова са на майката на борбеното дете Вероника Ризова, което е само на годинка и два месеца. За съжаление вместо да проходи и да има нормално детство

Той е спрял момчето от училище, разбрал е, че водя битка, за да го открия в Чечня  "Бившият ми мъж е спрял сина ни от училище и му смени името, разбирайки, че водя битка за неговото намиране и засега съм сложила пауза на моята война за детето ми." Това сподели в изповед пред "България Днес" моделката Марешка Бардем