Боран Хаджиев: За 2 години Чепеларе стъпи на краката си с нови проекти и изчистени дългове

https://www.24plovdiv.bg/region/article/10296119 www.24chasa.bg

Общината е с добри финансови показатели и инвестира в инфраструктура, казва кметът

През последните години толкова мащабно строителство не е извършвано - улиците не само се преасфалтират, а им се прави основен ремонт

Този сезон сме домакин на световното по ориентиране, а през 2022 г. - Европейски град на спорта

- Г-н Хаджиев, в началото на мандата наследихте общината в особено тежко финансово състояние, с множество проблемни показатели. Докъде стигна планът ви за стабилизация?

- Мога уверено да кажа, че успяхме да стабилизираме финансовото състояние на общината. Преди две години дълговете бяха близо 5 млн. лева, нямаше пари дори за заплати, имаше 9 изпълнителни дела, бяхме в състояние на фалит.

Към момента имаме само около 300 хил. лв. задължения към първостепенни разпоредители. С финансова дисциплина и оптимизиране на разходите успяхме да изчистим задълженията за разходи, поети ангажименти и просрочени задължения.

До края на годината общината ще си стъпи на краката. Очаквам постъпления от продажба на общински имоти в Пампорово, също и значителни приходи от общински гори, с които да покрием задълженията. До Нова година трябва да внесем и 650 хил. лева в централния бюджет, за да може получените 2,5 млн. от държавата да се трансформират в субсидия и така общината няма да връща разликата.

Остава Чепеларе да покрива кредит от 3 млн. лева, но вноската по него е 24-25 хил. лв. на месец, което не е проблем за общината.

Бюджетът за 2019 г., когато встъпих в длъжност, бе 10 млн. лева. Аз поех поста на 8 ноември и за 2020 г. бюджетът на общината беше 23 млн. лева - рекорден в историята ни.

- За какво се харчат тези пари? По какви проекти работите в момента и какво предстои?

- Бюджетът ни

е инвестиционно

ориентиран
В резултат на голяма проектна активност към момента в Чепеларе се ремонтират 6 улици, част от които са пред завършване. Става въпрос не само за преасфалтиране, а за основен ремонт, нови тротоари.

През последните години такова мащабно строителство в града не е извършвано. Дори непрестанно се извинявам на хората в града за неудобството, за праха и разкопаните подстъпи към домовете им, но е за добро и скоро ще приключи.

Приключихме работата по укрепване на срутищен участък на пътя за село Павелско, който бе заплаха за хората и автомобилите години наред. Укрепен беше срутищният участък на пътя за Чудните мостове в района на Забърдо. С постановление на МС ни бяха отпуснати и 250 хил. лева за ремонт на пътя до природния феномен, след като бе разрушен от поройните дъждове през юни.

Основно обновяваме и парка в Чепеларе. Изграждат се две площадки, място за занаяти и рисуване. Отстранени са старите настилки и са демонтирани остарелите и амортизирани детски съоръжения. Положена е нова настилка по стълбищата в парка. Строи се алейна мрежа, писта за бягане, зони за отдих, монтира се енергоефективно осветление.

- Какво се прави в Пампорово преди началото на зимния сезон?

- За подобряване на инфраструктурата в Пампорово получихме от МС 5,8 млн. лева целеви средства. От тях 2,8 млн. са за преасфалтиране на улиците, а 3 млн. - за изграждане на многоетажен паркинг, тъй като проблемът с паркирането е сериозен. Строежът му ще започне идната година.

- В Чепеларе хората отдавна очакват трафикът по пътя Смолян - Пловдив да бъде изведен извън града. Кога ще бъде направен обходният път?

- Правим всичко по силите си за построяването му. Целият трафик минава през града, а в натоварените дни са около 6000 коли дневно. Проблемът се влачи с години. Обезщетенията трябва да ги плати общината, а строителните дейности да се извършат от АПИ. Преди години е направена оценка на имотите, които ще се отчуждят, за да се построи пътят.

Общината е платила над 500 хил. лева, но впоследствие някои от собствениците са обжалвали оценката. Така трябва да се доплатят още 322 хил. лева. Имаме вече уверението на държавата, че тя ще покрие тази сума и ще започне строежът му.

Ако я нямаше

политическата криза,

сега щеше да се строи
Извеждането на трафика е крайно необходимо, защото при отварянето на ГКПП Рудозем - Ксанти ще е още по-интензивен.

- Има ли промени в спортната инфраструктура в общината?

- Реновирахме центъра за детски биатлон. Бетонирахме огневия рубеж, каквито са изискванията, има нови огради.

Досега теренът затрудняваше децата. В местността Дьортевото, където почти всички чепеларци прохождат в ските, преди зимата ще изградим система за изкуствен сняг. Чакаме одобрение от “Басейнова дирекция”, за да започнем.

Подобряваме условията за начинаещите в ските и децата, защото сега губят време, за да стигнат до пистите. Тъй като местността има потенциал, за в бъдеще планираме да има нов влек, както и удължаване на пистите, но трябва да се договорим със собствениците на имоти.

Тази година Чепеларе ще е домакин на световното първенство по ориентиране за мъже, жени и ветерани. Една от дисциплините ще се проведе на Рожен, а останалите - в местността Хайдушки поляни. Награждаването и съпътстващата го програма ще са в центъра на Чепеларе.

Надявам се през

този сезон

да възстановим

състезанията за купа

“Чепеларе” в

алпийските дисциплини
Купата в биатлона също е в календара. През лятото проведохме за първи път състезание по летен биатлон за купа “Ростер”, в което се включиха отбори от цялата страна.

- Наскоро Чепеларе бе обявено за Европейски град на спорта. Какви ще са ползите на общината от това?

- Ползи от това признание ще има. Носи ни международна разпознаваемост. С нея Чепеларе става част от общност на 3000 града в света, с които влизаме във връзка, получаваме възможност да започнем евентуални инициативи помежду си.

Няма как общински център с развита спортна инфраструктура, с две ски зони - Мечи чал и Пампорово, множество писти, трасета за планинско колоездене и др., да не е град на спорта.

Това е град

на шампиони
- имаме олимпийски шампион, имаме носител на световна купа, балкански, имаме множество състезатели, печелили международни отличия. Имаме най-голямата фабрика за ски и богата спортна история.

Безспорно е, че такава титла - като всеки добър етикет, привлича внимание, привлича посетители. Вече имаме по-голям шанс наши проекти в областта на спорта да бъдат одобрявани. Освен това титлата идва в много подходящ момент - Чепеларе е избран за Европейски град на спорта за 2022 г., когато е олимпиадата в Китай.

В тази олимпиада ще участват трима чепеларски спортисти - Радослав Янков, Антон Синапов и Димитър Герджиков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае