Птиците - дивото богатство на Бургас

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/9282013 www.24chasa.bg
Красивите ята розови фламинги

Розови фламинги вече добавят африкански пейзаж на езерата
край града

Откъдето и да се влиза с кола в Бургас, погледнат откъм сушата, изглежда индустриален с високите си блокове и комините на “Нефтохим”. Гледка, която по нищо не подсказва какво се крие в близост до бетона на 300-хилядния град. А до тях

гъмжи от живот

на дивата природа
Градът е единственият в България, разположен край 3 езера. Атанасовското езеро, Мандра и Вая са естествен хабитат на хиляди птици и спирка по трансграничния им прелетен път “Виа Понтика”. 

Езерата в околностите на града образуват т.нар. Бургаски влажни зони, които заедно с местността Пода са включени в Рамсарския списък за защита, който е от международно значение за местообитанието на водолюбивите птици.

Край града се срещат екземпляри като къдроглавия пеликан, много разновидности на чаплите, корморани, голямата белочела и червеногуша гъска, белия ангъч, саблеклюна и други защитени видове, които на другаде в България не могат да се видят или са рядкост. А в Бургас те образуват пейзажи, които са еднакво атрактивни през всички сезони.

Бургаските езера са мястото с най-голяма концентрация в Европа по време на прелет на розовия и къдроглавия пеликан, на тръстиковия блатар, а след Босфора и на малкия креслив орел.

Орнитолози са засекли в езерата да гнездят 9 птици, сред които стънкоклюн свирец, които са застрашени в световен мащаб. По техни изчисления само за един сезон над града плелитат до 300 хил. щъркели и 150 хил. грабливи птици, което превръща града в орнитоложката столица на България.

В последните 2 г. Атанасовското езеро придобива през лятото африкански пейзаж, след като го накацаха стотици розови фламинги. Местни и туристи, потопили се в лечебната луга наблизо, побързаха да се снимат на фона на редките птици.

Тъй като езерото е защитена зона, от фондация “Биоразнообразие” предложиха разработването на 4 специални маршрута за преминаване на туристите с ясни правила за поведението им, така че да не безпокоят птиците. И цялото разнообразие е  

на една ръка от

хората в почти

градска среда
На места езерата край Бургас са на десетки метри от жилищните блокове и хората си правят разходки край бреговете им без автомобил.

В местността Пода обаче на 2 км от града, където Мандра се свързва с морето, наблюдават със специални бинокли голямото птиче богатство. До него се стига и с колело по велоалеята, която свързва града с кв. “Крайморие”. Фауната в защитената зона е толкова разнообразна откъм пернати, че любителите им с часове ги наблюдават със специални уреди.

В района на Пода може да се видят 290 вида от всичките 430, които се срещат в България.

Местността е от международно значение заради големите колонии гнездящи лопатарки, блестящи ибиси, сиви, нощни, малки бели и червени чапли.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Не искам да раждам повече." Това разкритие направи Ирина Тенчева. Половинката на продуцента на "Фермата" Иван Христов е майка на три деца. Едно от тях е плод на любовта й с телевизионера. А другите два са от предна връзка. "Трудно е с толкова много деца. Но казвам стоп на ражданията", призна в ефира на "Черешката на тортата" Тенчева

Със старо фото от гимназията Руши Видинлиев пали женските страсти във виртуалното пространство посред ледения януари. "Обичам те", пише му Катето Евро, а Мила Роберт, щерката на Ваня Щерева, му праща дигитални сърчица и намеква, че не би му простила, ако върне времето назад и го срещне. Майка й, самата Ваня Щерева, също праща виртуално сърце

Пържени филийки, здравословна напитка и вкусно сирене. Така фолкзвездата Глория глези бременната си щерка Симона, видя "България Днес". "Мама е най-страхотната!" - похвали се дъщерята на певицата, която е в напреднала бременност и очаква първото си отроче. Съвсем скоро Глория ще стане баба и с трепет очаква детето да се появи на бял свят