“Червеният терор без маска” - свидетелство от първо лице за насилието на БКП

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10162080 www.24chasa.bg

Книгата на Петър Богданов и Христо Христов съдържа спомени на комунистически функционер и жертва на режима

Три десетилетия след краха на комунистическия режим в България на пазара се появява мащабното издание “Червеният терор без маска” (“Сиела”). То съдържа както разтърсващия мемоар “Две смърти няма, а без една не може” на Стефан Богданов – бивш комунистически функционер, превърнал се в жертва на режима, така и допълнителни текстове на сина му Петър Богданов и изследователя Христо Христов.

“Червеният терор без маска” - свидетелство от първо лице за насилието на БКП

Малцина са тези, осмелили се да запишат своите спомени по време на самия режим, а на пръстите на едната ръка се броят авторите, които, преди да бъдат хвърлени в месомелачката на насилието на комунистическата партия, са нейни верни кадри.

Обстойното изследване разкрива механизма на държавния тероризъм в периода 1944–1989 г. именно през погледа на човек, преживял по време на комунистическия режим удивителна метаморфоза: от фанатизиран комунист и съветски агент, през член на престъпния апарат на ДС, а след това “враг с партиен билет”, измъчван и осъден като политически затворник от собствената му партия, до инакомислещ и противник на режима.

През призмата на личната семейна драма и спомените са разкрити нелегалната дейност на съветското военно разузнаване в България преди 9 септември 1944 г. и целите и задачите на агентурната мрежа, която Богданов създава по указания на руснаците; репресивния характер на диктатурата на БКП след Деветосептемврийския преврат; огромната зависимост на компартията от Кремъл при съветизацията на страната; пълната подчиненост на ръководството на МВР–ДС на Берия и съветските сътрудници на НКВД; поръчковите съдебни процеси, чрез които комунистическият режим се разправя с политическата опозиция и с различни противници в обществото като пасторите на евангелистката църква и др.; зловещите нечовешки и садистични методи за изтезания, използвани от ДС за изтръгване на показания от “враговете” на партията, включително и партийни членове, по време на водените срещу тях следствия, сравними със средновековната инквизиция.

Написани в различни периоди, тези спомени са потвърждение от първа ръка за терора и насилието, чрез които БКП е управлявала България.

Настоящото издание съдържа и щателни редакторски бележки, дело на изследователя Христо Христов, а също и свидетелствата за преживяното от Петър Богданов – син на Стефан Богданов. През 1973 г. Петър става политически емигрант, след като бяга от ГДР, където следва инженерство, в Западен Берлин, за да започне нов живот в свободния свят. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Галена изневери на любимата си дуетна половинка Криско! И то не с кого да е, а с Азис. Изпълнителката на "Ти не си за мен" и Краля на попфолка се съюзиха за общо минитурне. Двамата ще пеят пред българската общност в Америка през октомври. В програмата им влизат три концерта. Стартират в Чикаго на 9 октомври

Бившият капитан на "Манчестър Юнайтед" Уейн Рууни е изпотрошил всички врати в дома си след скандал с половинката си Колийн. Мениджърът на "Дарби Каунти" разкри как е имал драматични моменти с жена си в миналото. След един особено голям скандал между тях преди години той избеснял дотолкова, че пробил дупки във всички врати в наетата от тях къща

Симона Загорова и бащата на детето й Даниел Милушев не са разделени. Нещо повече, двамата са по-щастливи от всякога. Дъщерята на примата на фолка Глория опроверга по повече от категоричен начин слуховете, че вече не е с Даниел. Тя го заведе при роднините си в Кърджали. Както е известно, нейният баща Илия Загоров е оттам