Китай представи нови мерки за разширяване употребата на юана в международни разплащания

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13504026 www.24chasa.bg
Китай ще се стреми по-активно да разшири използването на своята валута в трансграничната търговия и инвестициите и насърчава банките да увеличат кредитирането в юани СНИМКА:РАДИО КИТАЙ

Китай ще се стреми по-активно да разшири използването на своята валута в трансграничната търговия и инвестициите и насърчава банките да увеличат кредитирането в юани, предава Радио Китай.

В съвместно известие на Министерството на търговията и Китайската народна банка (КНБ) се посочва, че банките трябва да осигурят „по-удобни и ефективни услуги за сетълмент, да разширят кредитирането в юани в чужбина и да насърчат иновациите в трансграничния сетълмент в юани, за да отговорят по-добре на нуждите от трансгранични инвестиции и финансиране в китайска валута“.

„Ще насърчаваме банките да намалят разходите за финансиране в юани, ще подкрепяме предприятията да сключват бизнес сделки, участващи в инициативата „Един пояс, един път“, и ще съдействаме за реализацията на задгранични проекти и дейността на предприятия, които отговарят на условията, давайки приоритет на използването на заеми в юани“, се казва още в известието.

Регулаторите и различните финансови институции ще продължат да подкрепят ценообразуването и сетълмента при сделки с насипни стоки в юани, ще насърчават чуждестранните инвеститори да инвестират в Китай, използвайки за това местната валута, и ще насърчават сетълмента с нея в търговията и инвестициите.

„Трябва да се положат усилия за насърчаване на трансграничното използване на юана, като се използват пилотните зони за свободна търговия, тъй като този ход ще намали рисковете от колебанията в обменния курс за търговските компании в днешния нестабилен свят“, коментира за изданието Global Times Джоу Маохуа, икономист в Everbright Bank. „Има огромно потенциално търсене на трансгранични плащания и сетълмент в юани от страна на търговски фирми. Разширяването на използването на юана в системата за трансгранични плащания ще помогне за насърчаване неговата интернационализация и развитието на външната търговия“, добавя той.

Макар все още да е далеч от статута на щатския долар като дял в международните разплащания, китайският юан започва да играе все по-голяма роля. Използването на юана скочи до 2,37% от всички глобални плащания през ноември спрямо 2,13% през октомври, оставайки петата най-активна валута.

„Разширяването на трансграничния пазар на юана е пряк резултат от статута на Китай като втората по големина икономика в света, имиджа му на отговорна страна и стабилността на самата валута“, смята Дун Дънсин, директор на Института за финанси и ценни книжа към Университета за наука и технологии в Ухан. „Тъй като юанът печели подкрепата на международния капитал и задграничните институции, чуждестранните инвестиции в активи в юани ще нараснат и местния и офшорния пазари на юани до голяма степен ще се сближат“, добавя той.

В доклад за интернационализацията на юана, публикуван през ноември, КНБ се ангажира да разшири използването на китайската валута във външната търговия и инвестициите, за да отговори по-добре на пазарното търсене.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Твърде грозни неща се изказаха! Така фолкпевицата Мария коментира в предаването "Събуди се" по Нова тв за първи път скандала със съпруга си Мирослав Соколов. Миро е под домашен арест след обвинения за упражнено насилие спрямо изпълнителката. Миньончето даде да се разбере, че темата не й е приятна и предпочита личният й живот да бъде личен

Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България