3-те лева глоба за пътници без валидирани карти и билети в София май отпадат (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13481757 www.24chasa.bg
 • Шефът на СОС вдигна жълт картон на ръководството на ЦГМ, предупреди за уволнения
 • Русия можело да ни следи чрез валидаторите на карти
 • Само 9 дни издържа новата глоба от 3 лева за пътници, които не са си валидирали картите в столичния градски транспорт. Председателят на общинския съвет Георги Георгиев обяви вчера, че ще поиска глобата да отпадне. Срещу нея скочиха омбудсманът Диана Ковачева и Мая Манолова, а бившият електронен министър Божидар Божанов се усъмни, че през валидаторите Русия може да ни следи.

  Глобата бе въведена от 1 януари за всички видове градски транспорт в София, като все още тече гратисния период от 2 месеца хората да свикнат с промените. Те обаче залели омбудсмана с жалби. Намирам за несправедливо да бъде глобяван пътник, който има редовен документ за пътуване, само заради това, че не го е валидирал, критикува Ковачева в позиция до СОС.

  Темата бе обсъдена на заседанието на комисията по транспорт към СОС в понеделник.

  Без съмнение валидацията е изключително удачно решение, то се практикува в цял свят, но беше изключително лошо обяснена. Това е застраховката на пътниците в случай на инцидент. Аз ще предложа глобата за валидацията да отпадне, аргументира решението си Георги Георгиев. Той обвини Центъра за градска мобилност, че разяснителната им кампания за промените е била слаба, затова вдига жълт картон на ръководството, и

  предупреди, че може да последват уволнения

  Целта на валидирането на картите и билетите в градския транспорт е Центърът за градска мобилност и общинската администрация да получават прецизни данни за натовареността на линиите. Тази информация ще се използва, за да се прецизират маршрутите и разписанията.

  В момента камерите за наблюдение дават информация за броя пътници, но ние не знаем как пътуват. Абсолютно за никого не е проблем да се валидира - няма струпвания около валидаторите. Това е процес, който ще отнеме известно време, но смятам, че трябва да я запазим заедно със стимула хората да се валидират - с малката глоба от 3 лева, каза общинският съветник Борис Бонев. Според него почти няма град в Европа, където да няма валидиране, и даде за пример френската столица: В Париж същата тази глоба, ако не бъде платена веднага, достига до 180 евро.

  Над 1 500 000 са валидациите в наземния градски транспорт от началото на годината спрямо 3 млн. за декември, изнесе данни шефът на ЦГМ Димитър Дилчев, който присъства на заседанието на комисията.

  Устройствата за валидиране в метрото са произведени в Русия. Камерите пък са на китайски производител с уязвимости, предупреди обаче бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, във фейсбук.

  Ако са взети необходимите мерки, това не би следвало да е проблем, но за да сме сигурни, че няма да има неоторизиран достъп до видеонаблюдението и до данните от валидаторите, пише Божидар Божанов и предупреждава да не се пропускат “детайлите по мрежовата и информационна сигурност на обществените институции”.

  Появиха се обаче и други притеснения около валидирането на картите - че е възможно

  валидаторът да източи пари от онлайн портфейла

  на пътника. Това може да стане, ако той си е закупил билет през мобилното приложение, но на телефона е отворен и онлайн портфейл. Така има възможност валидаторът да изтегли 1,60 лв. за билет, вместо да отчете вече закупения такъв. Георгиев обаче отрече това да е вярно.

  Много е важно да не се правят спекулации. Системата работи от една година и досега не сме имали сигнали за източване на карта през системата за валидация, посочи Георгиев. И обясни, че всеки сигнал ще се провери.

  Отпадането на картите за една линия също предизвика голямо недоволство, започна и подписка с искане за връщането им. Експертите и общинарите отново ще разгледат и това решение, за да се реши дали е удачно да се върне.

  Междувременно от дирекция “Общински приходи” обявиха, че столичани вече могат да плащат данъка за автомобилите си за 2023 г. Задълженията могат да се погасяват във всеки от районните данъчни отдели на София, чрез финансови посредници или онлайн.

  В София са регистрирани над 800 хил. превозни средства, съобщи заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов.

  Срокът за ползване на 5% отстъпка от данъка е 30 април 2023 г. Тя се получава, ако цялата дължима сума бъде внесена наведнъж.

  Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

  Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

  Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

  БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае