Израелско селище отпреди четири хиляди години е открито във Бенямин

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12402867 www.24chasa.bg
Изледователи от университета "Бар Илан" са открили древния град. Снимка: Фейсбук страница на университета "Бар Илан"

При археологически разкопки в Тел Тибна в района на Бенямин беше открито селище на 4000 години, от епохата, когато израилтяните влязоха в земята на Израел, предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.

В края на едномесечни разкопки в Тел Тибна, организирани от регионалния съвет на Бенямин и университета „Бар Илан“, бяха открити много находки от древен град, който е служил като столица на областта в края на периода на Втория храм.

Разкопките в Тел Тибна, ръководени от д-р Давир Равив от университета „Бар Илан“, са едни от първите в Юдея и Самария от 80-те години на миналия век насам.

Резултатите от проучванията, извършени на обекта, както и споменаванията му в исторически извори, показват наличието на централно селище от ранната бронзова епоха до османския период, като през определени периоди това селище е имало регионално административно и военно значение.

Мястото се идентифицира с града на Йехошуа бен Нун Тимнат Серах и според древните източници това е градът, в който той е живял и е бил погребан. По-късно градът е известен като Тимнат-Херес, елинистично-хасмонейски укрепен обект, който е бил областна столица в ранните римски и византийски периоди.

Разкопките разкриха голяма обществена миква (ритуална баня), цялостна керамика, монети и кости. Открита е и рядка монета от времето на Голямото въстание срещу римляните около 70 г. сл. Хр. с надпис „Година две за свободата на Сион“.

По време на разкопките бяха намерени и парчета керамика, показващи непрекъснато заселване, заедно с 18 монети, четири от които бяха разпознаваеми. Една от монетите е идентифицирана като римска монета от 58-89 г. сл. Хр., а друга е сребърна мамелюкска монета от XIII век с фигура на лъв - символ на мамелюкския султан Байбарс.

Добре запазен римски връх на копие, датиращ от 2-ри век с огънат връх, рядка находка в Израел, също беше открит на мястото.

Тел Тимна е едно от най-големите селища в централната планинска област в Израел. Близостта му до един от главните пътища, изкачващи се от низините към планината и между Самария и Ерусалим, и до плодородна долина, покрита с извори, привлича заселници.

Въпреки големината и важността си, обектът доскоро не е бил разкопаван, а информацията за него е от археологически проучвания и литературни източници. Преди Шестдневната война [1967 г.] тук е имало йордански военен пост, а до днес в района са останали комуникационни окопи, използвани някога от йорданската армия.

Могилата заема площ от около 50 дюнюма [турска мярка за земна повърхност] и е разделена на две основни части - главата на могилата, южен и западен склон. Резултатите от проучванията показват, че върхът на могилата е обитаван от бронзовата епоха до римския период, докато склоновете са обитавани от елинистическия и римския период до късния арабски период, когато центърът на селището е на западния склон на могилата. Резултатите от проучванията сочат два пикови периода в историята на обекта – желязната и ранната римска епоха.

На юг от могилата се простира голям некропол с две гробници с украсени фасади, които са били видими до началото на ХХ век, и са били създадени към края на периода на Втория храм. В подножието на гробниците е имало голяма очистваща миква от периода на Втория храм, която се е ползвала от жителите на района и вероятно от поклонници, които са минавали на път за Ерусалим.

Д-р Равив каза, че „проучването на находките от разкопките ще хвърли светлина върху историята на района и материалната култура на жителите му в различни периоди и особено върху ранния римски период, когато Тел Тимна е една от столиците на област Юдея.

Ръководителят на регионалния съвет на Бенямин Исраел Ганц заяви, че „в центъра на Бенямин, центъра на страната, е открит еврейски град, който е бил централна точка по главния път към Ерусалим. Вълнуващо е да се докоснеш до гробниците и останките и всъщност да докоснеш нашите корени и наследство. Ние заслужаваме да продължим [наследството на] нашите предци тук.

„Тези открития са отговор на всеки, който се съмнява в правилността на пътя и нашето присъствие тук и в цял Израел“, заяви той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Твърде грозни неща се изказаха! Така фолкпевицата Мария коментира в предаването "Събуди се" по Нова тв за първи път скандала със съпруга си Мирослав Соколов. Миро е под домашен арест след обвинения за упражнено насилие спрямо изпълнителката. Миньончето даде да се разбере, че темата не й е приятна и предпочита личният й живот да бъде личен

Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България