“Заедничката история” разпали пак страстите край Вардар

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11638865 www.24chasa.bg
Петков на среща с лидери на български организации в Битоля

Резолюция на Европейския парламент от 19 май 2022 г. относно доклада на Комисията за Северна Македония за 2021 г. разпали пак страстите в РС Македония. Докато официалните институции излязоха с премерени, “обрани” и по-скоро протоколни становища, в социалните мрежи буквално завря. “Трън в очите” на македонците забоде “заедничката история”, призивите за “историческо помирение”, както и промяна в учебниците въз основа на исторически факти и цифри от общата история на двата народа въз основа на автентични исторически документи и източници.

При последното си пътуване в РСМ българският премиер бе посрещнат с плакати, от които струеше език на омразата.
При последното си пътуване в РСМ българският премиер бе посрещнат с плакати, от които струеше език на омразата.

Във фейсбук буквално заваляха снимки на всевъзможни исторически карти, за които няма никакви доказателства, че са достоверни, но все “Македония е най-старата държава на света, а за България преди векове никой не е и чувал”. Отново се извадиха “докази”, че в експедицията на Христофор Колумб, при която открива Америка, е имало македонец и др. екзотични “факти”.

“Никога преди 1908 г. не е имало държава България, а само турска провинция. Побългаряването на македонците започва през 1840 г., когато гръцките попове принуждават македонските да служат на славянски. Така се появява българството”, пише Zan Dukovski.

Пълна подрепа му дава и Стево Йованоски: “Останалото е романтична създадена история на българите, част от тюрко-монголското племе”.

В дискусията се включва и Kamen Chakarov, като се опитва да синтезира с прости думи еврорезолюцията: “Четох целия текст. Европа признава нещо, което го знаем всички, че Западните Балкани са важни, но си е истински пробив с т. 76 и т. 81. Де факто вече и на слепите и глухите става ясно кои са съвременните северномакедонци, как са създадени и как манипулират и фалшифицират историческите факти. Сега остава да си държим на нашето докрай”, пише българинът.

“В ЕС не знаят ли, че обща история с българите нямаме. В краен случай може да говорим за споделена история. За тях “обща история” значи българска”, възмущава се Любе Стойкоски.

“Това, което иска ЕС, значи да приемем, че досега сме живели в незнание, били сме пияни, дрогирани или луди и ние, и нашите татковци и деди, когато твърдим, че сме македонци, а не българи”, възмущава се Зора З.

Slave Velickovski пък пише, че “Името България е колониално име като ония в Африка. България е на македонска земя създаден с 90% македонци и 10% татарски племена. Това го казва истинската история”.

Aristotel Makedonski е категоричен, че “създаването на нови балкански държави е, за да се унищожи македонизмът”. Допълва, че целите Балкани преди XIX век са били Македония, говорили са на македонски език, а илирският и тракийският били диалекти на македонския език. Konstantin Radev пък му отговаря: “Успех ти пожелавам! Гледай с тъга към ЕС. Така и за Гърция говорехте и почакахте 28 г. С нас дотук минаха 5 г.”

За Sashe Zlatev пък същността на спора с България била съвсем друга и той съзира дълбока конспирация с участието на богатите държави от ЕС. “Те са против разширяването и само използват България за ветото чрез български политици, поставени от Запада да играят както свирят големите сили”, категоричен е Sashe.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На кои затворени тайни общества принадлежат златните маски в Регионалния исторически музей в Сливен? Защо е било толкова важно маските да са от злато? За къде дават право на вход маските? Отговори на тези въпроси дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Нидерландецът обгрижван от половинката на Ван дер Каап "Левски" приключи със селекцията, научи "България Днес". Нидерландецът Нейтън Олдър е последното ново попълнение на "Герена" през лятото. Халфът подписа тригодишен договор със "сините". Той ще тренира с първия отбор. Въпреки това първоначално ще играе за втория тим под ръководството на Елин

Джизъса не близва алкохол цял ден, младоженците избират хит на Васко Найденов за първи брачен танц, Ненчо Балабанов държи реч Благой Георгиев не е пил никакъв алкохол дори и на сватбения си ден. Това разкри популярният диджей Теди Джорджо, който имаше задачата да се грижи за настроението на гостите