Глобяват фирми за кетъринг, детски кухни и училищни столове за липса на дезинфектант

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/9221601 www.24chasa.bg

Агенцията по безопасност на храните с масови проверки

Множество нарушения и несъответствия при кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища, са установени след проверки на Българската агенция по безопасност на храните.

Инспекторите са проверявали както за липсата на достатъчно количество разрешен биоциден препарат и за спазването на указанията за употреба на дезинфектант от посочените заведения, така и за нарушения на правилата за качеството и безопасността на храните.

Глобяват фирми за кетъринг, детски кухни и
училищни столове за липса на дезинфектант

Масовата проверка е извършена след разпореждане от Върховната административна прокуратура (ВАП). При акцията са издадени 41 предписания и са съставени 2 акта за установяване на административно нарушение, съобщават от БАБХ.

"Обикновено сигналите се подават от граждани, които алармират предимно за недостатъчно почистване и дезинфекция на повърхностите, както и за използването на недостатъчно предпазни средства от персонала", посочва д-р Кремена Стоева от БАБХ по повод работата на институцията.

От проверките на агенцията по храните през последните месеци става ясно още, че това не е първата категория обекти, където е необходимо да се положат допълнителни усилия за защита на гражданите, като се спазват качествените и количествени изисквания за дезинфекция. Дезинфекцията на ръце и повърхности трябва да се осъществява не само редовно, но и за нея да се използват биоцидни препарати със съответното разрешение, издадено от Министерството на здравеопазването.

В началото на месеца бяха съобщени и резултатите от проведените текущи проверки на обектите за продажба на хранителни стоки. Там съставените актове са за недостатъчно честа дезинфекция, липса на дезинфектант, персонал без работно облекло или персонал, който не е обучен да работи в ситуацията с COVID-19.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Експертиза обръща разследването за смъртта на 21-годишната Красимира Куковска от пловдивското село Бегово! След проведени медицински и балистични изследвания става ясно, че мъжът й Любомир Петров е излъгал как случайно я гръмнал с въздушна пушка! Криминалистите откриват, че това е станало умишлено, и променят обвинението срещу душманина на младата

С нова прическа е бившата жена на Веселин Маринов - Цветанка. Дамата, която доскоро блестеше като блондинка, днес е избрала оранжевия цвят за буйните си

На шопинг тур се юрна Софи Маринова в столичен мол часове преди той да хлопне врати заради новата карантина срещу втората вълна от коронавирус. Затварянето на големите търговски центрове от снощи до 21 декември хвърли стотици хора в шопинг истерия заради страха да не оставят семействата си без коледни подаръци