Оазис под естакадата

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/12247351 www.24chasa.bg
Пространството под естакадата започва с интересен вход с арка снимки MVRDV

Мумбай е един от най-замърсените, трудни за обитаване и пренаселени градове в света, в който естакадите са част от пейзажа. Но един проект слага началото на ревитализирането им.

Неотдавна бе открита обществена зона, наречена "Зелената миля". Тя е обособена по протежение на 200 метра под една от тези естакади и представлява малък оазис.

Автори на проекта са нидерландското бюро MVRDV и индийското StudioPOD. Те са превърнали пространството в място, защитено от горещината и шума, пълно със зеленина. Изградени са завеси от истински растения, както и зони с различни функции.

Има детски съоръжения, кът за йога, читалня, място за танци, зони с фитнес уреди, за почивка и др. Всички изглеждат като отделни "стаи", но всъщност елегантно преминават една в друга чрез изградения триизмерен ландшафт. Използваните нюанси на синьо и сиво не контрастират прекалено с бетона на естакадата, но в същото време му придават свежест. Пешеходни преходи свързват "Зелената миля" с тротоарите край пътя долу.

Мястото вероятно няма да остане последното подобно в Мумбай, защото е и пример за кръгова икономика и облагородяване на зони, които по принцип се смятат за трудни за използване и често биват изоставяни. "Зелената миля" разполага със система за филтриране на дъждовна вода, която служи за напояване на растителността, но и създава условия за живот на птици и насекоми.

Оазис под естакадата

Оазис под естакадата

Оазис под естакадата

Оазис под естакадата

Оазис под естакадата

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България

На пазар с мъжа си отиде Петя Буюклиева. Огнената певица и съпругът й носеха найлонови торби с покупки и побързаха да се приберат в дома си. Снимки: България

На протест срещу хартиената бюлетина се появи в четвъртък вечерта Лена Бориславова. Бившата говорителка на кабинета "Кирил Петков" се беше пременила с шапка с помпон и дълго разговаря със свои съмишленици. Снимки: България