Тренд: Как овчата вълна се превръща от отпадък в изолация за дома

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/10182496 www.24chasa.bg

Водещата строителна компания “Артекс Инженеринг” планира използването на екоиновацията в селище от къщи в местността Камбаните

Когато избират дом за себе си и семейството си, все повече хора търсят жилища, изградени съобразно най-високите екологични стандарти. Тази тенденция осезаемо се засили след началото на пандемията.

Затова и в строителството използването на екоматериали е все по-устойчив тренд.

Когато за пръв път навремето овчата вълна е използвана в строителството в Нова Зеландия, едва ли някой е предполагал, че години по-късно тя може да се превърна в предпочитан екологичен материал за изолации. Освен че притежава отлични изолационни свойства, овчата вълна е и лесна за вграждане. А голямото й предимство е, че тя е ежегодно възобновяем страничен продукт от пасищното земеделие.

Затова и водещата строителна компания у нас “Артекс”, доказала през годините, че поставя качеството в работата си на първо място, планира използването на овчата вълна в градежа на свои обекти.

Екоиновациите ще бъдат акцент в новия проект на “Артекс Инженеринг” - селище от къщи в местността Камбаните срещу “Бизнес Парк София”.

„Когато бях на Средногорския събор в покрайнините на манастира „Гигинци”, се запознах с хора от Националната асоциация на животновъдите в България. Заговорихме се за вълната на овцете. Всеки сезон тя се изхвърля като отпадък на всякакви места - в дерета и реки. Освен че фермерите отнасят солени глоби, подобен подход крие риск от екологични бедствия”, разказа арх. Пламен Пламенов Мирянов.

Негова е идеята да се намери начин за изкупуването на това огромно количество вълна и от нея да се произвежда изолация. Вече има патентована технология, с която отпадъкът се рециклира в устойчива суровина. Макар да е на пръв поглед екзотична и нестандартна, младият архитект сериозно обмисля идеята.

Експерти потвърждават няколко сериозни предимства на вълната:

Топлопровод и мост на изолацията

 Топлопроводимостта на овчата вълна е между 0,037 и 0,042 W/ (тК). По този начин изолацията от овча вълна предлага много добра защита срещу студа през зимата. Известно е, че вълната съхранява топлината и затова е много подходяща за поддържане на сградата хладна през лятото.

Звукоизолация

Изолацията от овча вълна предлага много добра звукоизолация. Можете да използвате гарниращата вълна, която се предлага и като изолационен материал за запълване на всякакви кухини в стените и пода.

Абсорбира замърсителите

Изолацията от овча вълна има хигроскопични влакна

Вълната може да абсорбира до една трета от собственото си тегло във влага и след това да я освободи отново. Поради това е особено подходяща за изолация на помещения с висока влажност. Така се осигурява добър климат на закрито, тъй като тя може да абсорбира замърсители и миризми.

Противопожарна защита

Овчата вълна трябва да бъде защитена от огън с добавки като борати, които се добавят също и за защита срещу вредители.

Затова днес тя се прилага успешно за изолация на покриви на къщи (върху и между гредите), стените, таваните и външните фасади; също за изолация на охладителни системи, звукоизолация и изолация на пода

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сам на заведение седна рапърът Кристо, видя "България Днес". След като нямаше с кого да си говори, певецът започна да се занимава с телефона си и дълго време не вдигаше глава. Кристо проведе и няколко телефонни разговора по време на самотното си седене зад масата. Снимки: България

Руската красавица Виктория Боня споделя леглото си с котарак, след като бе зарязана от Григор Димитров преди време. 41-годишната тв водеща, актриса и бизнес дама проговори за края на връзката си пред популярната платформа Premier. Оказа се, че двамата са били заедно близо година, като се криели. Отношенията им започнали през 2019-а

Треньорът на "Ювентус" Масимилиано Алегри се раздели с годеницата си Амбра Ангиолини. Двамата сложиха край на връзката си след 4 години заедно. За проблеми между тях се заговори още през лятото, но специалистът и актрисата категорично отрекоха. Спретнаха си и романтична ваканция на Капри. След това дори заживяха заедно в Милано