Пловдивски ортопеди отстраниха тумор с големината на детска глава от крака на мъж (видео)

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/9022773 www.24chasa.bg
Проф. Владимир Ставрев

Операция на злокачествен тумор с големината на детска глава извърши лекарски екип начело с началника на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Владимир Ставрев.
Благодарение на сложната хирургическа интервенция пациентът - 58-годишен шофьор на тир, ще запази крака си.
Остеосаркомът – злокачествен тумор в долната част на бедрото, е бил обхванал и колянната става.
"В миналото при такива операции ампутацията нямаше алтернатива", призна проф. Ставрев. Сега обаче на пациента е поставена индивидуално изработена изкуствена става, която замества долната част на бедрото и колянната става.
Тя струва 20 020 лв., като 2700 лв. от сумата ще бъде поета от Здравната каса.

Проф. Ставрев допълни, че това е голяма и сложна операция. "Тези тумори са много злокачествени. За по-малко от месец, туморът се увеличи двойно", посочи хирургът.
Веднага след като шофьорът бъде стабилизиран и рехабилитаторите го научат да ходи, той ще бъде подложен на лъчетерапия.
Радостното е, че засега не са установени разсейки, каза още проф. Ставрев.
Като консултант при операцията е бил поканен бившият началник на Клиниката по костни тумори на УСБАЛ по ортопедия в софийския квартал Горна баня проф. Любен Стоков.
„За по-голяма сигурност на операцията присъстваше и съдовият хирург от УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Евгений Иванов, понеже туморът притискаше съдово-нервния сноп, минаващ в задколянната ямка“, обясни проф. Ставрев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена