Ето какви са ползите от тренировката на велоергометър

https://www.24plovdiv.bg/sport/article/14006049 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Велоергометрите са кардио уреди за статично колоездене, т.е. симулират карането на колело и са предназначени за трениране и поддържане на физическа активност основно в домашни условия.

Всички велоергометри са с по-нисък до среден разход на енергия, тоест покачването на пулса при трениране е по-бавно и умерено. Полезни за поддържането на сърдечно-съдовото здраве при хора с по-едра конструкция, свръхтегло или без предишен спортен опит.

Какво трябва да знаем за ползите от този тип фитнес тренировки?

Подобно на колоезденето, на чиято основа стъпва, тренировката на велоергометър влиза в списъка на индивидуалните спортове с най-голямо изгаряне на калории, а ползите от практикуването му могат да се усетят и от начинаещи, и от професионалисти. Редовното трениране развива издръжливост, без да се натоварват ставите, което го прави подходящ за рехабилитация и физиотерапия или за хора, които имат трудности при продължително спортуване, посочват специалистите от Sporten sklad. 

Както при всяко кардио упражнение, и статичното каране на колело помага за повече тренираност на човешкото тяло. Ползите от тренировките на велоергометър могат да се определят по следния начин:

 • подходящи са за всички възрасти, тъй като развиват сила, баланс и координация. Редовните упражнения водят до стабилизиране на походката;
 • ползи от въртенето на педали за мускулна активация на различните мускулни групи в долната част на тялото – краката и таза, с постепенно натоварване на всички групи; 
 • увеличава приема на кислород и капацитета на белите дробове и подобрява работата на сърцето и сърдечно-съдовата система. Стационарното колоездене се препоръчва за профилактика на хора с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), при която дишането е затруднено. Ползите в този случай не зависят от интензивността на въртенето на педали; 
 • застопоряването на уреда го прави лесен и безопасен за ползване и води до предотвратяване на наранявания, намаляване на хроничните болки в областта на кръста;
 • ползите за психическото здраве се измерват чрез намаляването на цялостния стрес и подобряването на качеството на съня и работата на жлезите с вътрешна секреция. Крайният резултат от всеки изминат км на велоергометър тренировка е усещане за успех и увереност;
 • ползи от тренировките има още за отслабване – намаляват процента на подкожните мазнини и стягат мускулите в областта на корема без особено натоварване. 
 • Не на последно място, в списъка на ползите от кардио тренировките на велоергометър е и т.нар. ефект на еуфория (“runner’s high”) след увеличената секреция на хормони, като кортизол, адреналин и ендорфини, а след тях и на допамин и серотони. Този, ненамерил все още научно обяснение, прилив на емоции намалява усещането за умора и болка и карат трениращият да се чувства значително по-добре. Именно този ефект води и до спортните постижения по принцип. 

  Видове велоергометри за тренировки с полза

  Най-общо, велоергометрите се поделят по два критерия – в зависимост от начина на работа и конструкцията (т.е. контролът на натоварването) и според формата им. Всички модели, без значение от вида, предлагат базови функции като определяне на нива на съпротива (съпротивление) и режим за програмиране. 

  Според контрола се делят на:

 • механични, които се задвижват само от въртенето на педали от трениращия;
 • магнитни, които работят с магнитно съпротивление и са с по-високо натоварване от механичните;
 • електромагнитни, които са идентични с магнитните, но работят с електромагнити. Те са по-устойчиви, а по-висшият клас модели са оборудвани с допълнителни електронни системи, които позволяват проследяване на натоварването като продължителност и трудност, показатели като, сърдечен ритъм, изгорени калории и др. 
 • Според формата си, уредите биват или в класическия изправен вид, познат от колоезденето, или хоризонтални (легнали), при които педалите са пред колоездача.

  Има и трета група велоергометри – т.нар. спининг байкове, които са специално разработени за интензивно натоварване и се доближават максимално до естественото колоездене, а някои модели предполагат използването им само със специални вело обувки. 

  Как се избира велоергометър?

  Изборът много напомня на избора на велосипед. Трябва да се отчетат няколко фактора - колко често ще се използва, от колко души и колко дълго. Задължително условие е да се съобразят височината на трениращия и конструкцията на краката му, както и да се спазят изискванията за товароносимост.

  За по-голям комфорт, респективно по-големи ползи от тренировката е добре да се съобрази качеството и ергономичността на седалката и допълнителните електронни функции. 

  Кои тренировки на велоергометри са с най-голям ефект?

  Удобството от безопасността на ползването им прави тези фитнес уреди задължителен елемент от всяка тренировъчна програма. Скорошно проучване на Американския колеж по спортна медицина сочи, че ползите от половин часово каране се измерват с до около 250 изгорени калории.

  Като изключително ефикасни се определят комплексите в съчетание на ергометри със силови упражнения, тези за издръжливост и високо-интензивните интервални (HIIT) тренировки, където определящи са интензивността, продължителността и начинът на изпълнение на упражненията.

  Преди да се пристъпи към тренажора, задължително трябва да се регулира и напасне височината и разположението на седалката и на кормилото, така че при завъртането на педалите в най-отдалечената им част, кракът да е изправен, натискът да се извършва от напречния свод на ходилото му без напрежение.

  Важно е да се определи и най-оптималното съпротивление на педалите. За целта могат да се ползват и готовите програми на уреда. Колкото по-голямо е съпротивлението, толкова по-ефективно се горят мазнините, а издръжливостта се увеличава. Бърз тест за това е при завъртането на педалите да се усеща напрежение в мускулите на бедрата и на прасците. 

  Всяка тренировка на велоергометър започва със кратка серия загряващи стречинг упражнения и приключва с разтоварващи, които целят успокояването на сърдения ритъм и отпускане на мускулите. 

  За да има полза, минималната продължителност на тренировката трябва да е между 30 и 60 минути, а интензивността – пет пъти седмично. 

  Единственото противопоказание за тренировките със статични велосипеди е за хора с артрозни изменения и травми на колената.

  Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

  Половин чаша вино на ден може да добави пет години към живота ви! Това доказва научно изследване сред близо 1400 мъже, продължило цели 40 години! Експертите са категорични, че удължаването на живота се получава след редовно приемане на малки количества алкохол. Специалистите са достигнали до заключението

  Фолкпевицата Мария иска обезщетение от съпруг номер 3 - Мирослав Соколов, като си призна, че е бита от него, научи "България Днес". Мирослав Соколов е арестуван и обвинен, като адвокатите му поискаха заседанието на съда, което се проведе вчера, да бъде закрито заради "интимни подробности", които не искат да излизат в медиите

  Първа снимка с кандидат-снахата си Мария Бакалова публикува олимпийската шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева. От кадрите се вижда, че звездата от "Борат 2" е в компанията на цялото семейство на своя любим - Валери Григоров. Семейната идилия на най-новата и обсъждана светска двойка освен майката на Валери правят неговия баща