Под натиска на фенове Пловдив одобри още 32,7 млн. лева за двата стадиона (снимки)

https://www.24plovdiv.bg/region/article/13722628 www.24chasa.bg
Пловдивските съветници одобриха поредните 32 млн. лева за двата стадиона. Снимки: Ваня Драганова

Ако не ги довършим, ще останат като паметници на глупостта, смятат съветници

С огромно мнозинство от четирдесет и шест гласа "за", 1 "против" и нито един "въздържал се" общинският съвет на Пловдив одобри още 32,7 млн. лева за довършването на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив". Това стана под натиска на фенове на двата отбора, които от тъмни зори завардиха сградата на местния парламент, а полиция и жандармерия ги охраняваше.

Местният парламент се превърна в предизборна арена покрай поредните средства за двата спортни комплекса. А преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета Здравко Димитров именно заради неразбориите около двата обекта.

Затова и предложението за поредния транш, който ще се усвоява в следващите три години, е на ГЕРБ, а две комисии ще обследват какво е направено до момента и какви средства са разходвани. Те трябва да представят доклади до три месеца. Въпросните 32,7 милиона се поделят по равно между двата клуба.

"Ще сме единствената община, изградила два стадиона – нещо, което и държавата не е правила", отбеляза Константин Георгиев от "Кауза Пловдив".

Независимият Слави Георгиев изтъкна, че до тежката ситуация се е стигнало след няколко години бездействие от страна на местната влас. "Един строител прави каквото си иска", каза той по адрес на собственика на ПИМК Илиян Филипов, на когото беше поверено изграждането на стадион "Христо Ботев". Според Георгиев е било тежка задача пловдивската община да се нагърбва с тези два обекта, но по–голяма глупост ще е ако ги оставим недовършени и да се превърнат в паметници на глупостта.

Веселина Александрова от "Демократична България" припомни как кабинетът "Борисов–3" е отпуснал 2 милиона лева за "Христо Ботев", а кметът Здравко Димитров е сключил договор с ПИМК за петдесет и три милиона, без да е ясно откъде ще дойде разликата. "Сега пари няма и феновете негодуват. ГЕРБ ни предлагат отново да обещаем. Залагаме някакви пари за три години, които обаче могат да се пренасочват в други обекти. За да не са голи обещанията ни, нека възложим на кмета да поиска целево от държавата тези 32 милиона лева", предложи Александрова. И припомни как държавата е отпуснала 42 милиона лева за дупката във Варна.

Шефът на червените съветници Николай Радев увери, че ще подкрепят предложението за допълнително финансиране. Той също смята, че стадионите трябва да бъдат завършени, но не знае дали и тези пари ще стигнат.

Изказаха се и представители на двата фен клуба. Борис Гиздаков от "Ботев" призова общинарите да си поемат ангажимента и да осигурят парите, а не да прехвърлят отговорността на държавата. Емил Геранов от "Локомотив" също призова съветниците да гласуват.

На сесията присъства кметът Здравко Димитров, който прие всички предложение. Той обеща да отправи мотивирано искане към държавата да отпусне средствата.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае

Студено му е на Дичо през последните няколко дни. Времето рязко захладня и музикантът зъзне, докато е навън. За да се сгрее по-добре, Дичо нахлузи шапка, вдигна качулката и си сложи тежки кубинки, но леденият вятър брули отвсякъде! Дано стане по топло. (Прогноза за времето можете да прочетете на 3 стр