ЕК обяснява как да се избегнат нейните санкции за руския газ

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11583876 www.24chasa.bg

На закрито заседание на представители на Европейската комисия и дипломати в петък вечер в Брюксел ЕК е представила противоречива интерпретация на това, по какъв начин страните от ЕС могат да плащат за руски газ в рубли, без да нарушават наложените от съюза санкции, съобщи полската телеграфна агенция ПАП, цитирана от "Офнюз".

Позицията на ЕК е била подкрепена  от Германия и Франция. Критично към нея са се отнесли Полша и Холандия, твърдят източниците на агенцията.

Франция, която е начело на Председателството на Съвета на Европейския съюз неочаквано е свикала в петък вечерта среща на работната група на дипломатите на страните членки на ЕС, посветена на плащането за руския газ в рубли. Това е било голяма изненада за част от европейските столици. „Организирането на такава среща на работно равнище в петък вечер преди уикенда си е чиста проба номер.“ – коментира пред ПАП един от дипломатите.

"Може да се плаща за газа в рубли"

На срещата ЕК е представила инструкция по какъв начин страните от ЕС могат да плащат в рубли за руската суровина така, че да не нарушават санкциите.

Въпросът от седмици предизвиква противоречия след като президентът на Русия Владимир Путин издаде декрет, в който поиска страните от ЕС да плащат за руския газ в руска валута.Това предизвика протеста на много страни от ЕС, които сочат, че става дума за нарушаване на договорите за доставка на руски газ, уреден в евро или долари. Следствие от този спор беше прекратяването от страна на Русия на доставките на газ за Полша и България.

Съвсем различна позиция

След издаването на указа критичното си отношение към него изрази шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тогава тя каза, че плащането на руски газ в рубли, ако не е предвидено в договора, нарушава санкциите, наложени от ЕС. Според информацията на ПАП обаче на заседанието в петък Комисията е представила съвсем различна позиция. В нито един момент в дискусията тя не е информирала, че не е съгласна с плащането на газа в рубли.

Вместо това е информирала страните от ЕС, че откриването на сметка в евро или долари в Газпромбанк от компании, внасящи газ от Русия, не нарушава санкциите. Комисията посочила, че нарушение на санкциите няма да е и конвертирането на валута между сметка в евро и сметка в рубли на компания от ЕС в Газпромбанк. Комисията обаче не е отговорила на въпроса дали отварянето на сметка в рубли от компании от ЕС, внасящи газ от Русия, вече ще наруши ограниченията.

ЕК също така е представила предложение за декларация, която компаниите от ЕС, внасящи газ от Русия, ще подават в Газпром, което ще бъде законова гаранция, че при плащането на газа те не нарушават ограниченията на ЕС.

Сметка в рубли

Франция от своя страна била посочила на срещата, че за да се съобразят с указа на руския президент, компаниите вносители на газ също трябва да открият сметка в рубли в руска банка и било важно на срещата в петък държавите-членки да признаят че това е съответстваща на санкциите на ЕС възможност за купуване на газ от Газпром.

Според неофициалната информация на ПАП представителят на Германия бил благодарил на Комисията и казал, че вече е консултирал позицията на Европейската комисия с всички германски компании, внасящи газ, макар да били минали само няколко минути от изявлението на ЕК.

Германските компании - както казал представителят на Берлин – му били потвърдили, че според тях позицията на Европейската комисия е. Комисията останала доволна, че германските компании приемат нейното предложение.

На срещата унгарският представител бил подчертал, че според унгарските компании и банки прехвърлянето на плащания в евро и конвертирането в рубли не нарушава европейските санкции. Италия също подкрепила плащането на руски газ в рубли.

За някои страни членки неочаквано представената в петък вечер позиция на Европейската комисия и Германия, Франция и Унгария, била голяма изненада. В Брюксел се чули гласове, че всички индикации сочат, че сценарият на тази среща най-вероятно е бил договорен по-рано между Комисията, Берлин, Париж и Будапеща.

Някои държави смятат, че тълкуването на плащанията в рубли като газ от Комисията е несериозно, предвид ситуацията, в която се намира Украйна.

Холандия и Полша не са съгласни

Сред критичните гласове бил този на представителя на Холандия, който започнал да задава въпроси на Комисията, в т.ч относно това дали страните от ЕС трябва да позволят на Газпром сам да превежда и конвертира пари в две сметки, които в крайна сметка са собственост на европейски компании, де факто без техен контрол.

Разговорите на ПАП с дипломати показват, че Полша не е съгласна с позицията на Комисията . Тя е подкрепила Холандия, припомняйки, че продължава да не получава газ от Русия, а Газпром е закрил сметките, които досега са били използвани за плащания по Ямалския договор, настоявайки Варшава да промени съдържанието на договора и да отвори две сметки.

Според неофициална информация полският представител на срещата е поздравил германския представител, че в рамките на няколко минути от съобщението на ЕК е успял да се консултира с фирмите в Германия и да потвърди, че интерпретациите на Комисията относно плащанията в рубли са приемливи за тях.

Позицията на Комисията не е приемлива. Все пак указът на Путин е анти санкция. Случаят е толкова спорен, че вече е достигнал най-високото политическо ниво каза един от дипломатите, цитиран анонимно от ПАП.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ели Бинева и Камелия Стоилова почетени от ансамбъла Първите олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика от ансамбъла връчиха златни медали. Лаура Траатс, Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Ерика Зафирова изненадаха и разчувстваха Елена Бинева и Камелия Стоилова. Петте подариха на бившите си колежки реплики на

На кои затворени тайни общества принадлежат златните маски в Регионалния исторически музей в Сливен? Защо е било толкова важно маските да са от злато? За къде дават право на вход маските? Отговори на тези въпроси дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Нидерландецът обгрижван от половинката на Ван дер Каап "Левски" приключи със селекцията, научи "България Днес". Нидерландецът Нейтън Олдър е последното ново попълнение на "Герена" през лятото. Халфът подписа тригодишен договор със "сините". Той ще тренира с първия отбор. Въпреки това първоначално ще играе за втория тим под ръководството на Елин