Най-изявените физици и астрономи се събраха за годишнината на първия планетариум в страната

https://www.24plovdiv.bg/region/article/11565388 www.24chasa.bg

Димитровград събра най-изявените физици и астрономи от цялата страна. Поводът бе 60 годишнината на първият планетариум в България – НАОП „Джордано Бруно”, който се намира именно в Димитровград.

Със семинар-дискусия на тема „Планетариумите и обсерваториите в България – минало и бъдеще“ завършиха серията от инициативи и събития по повод годишнината.

Сред участниците бяха проф.Евгени Семков – Директор на Института по астрономия към Българска академия на науките, доц.д-р Евгени Овчаров – Ръководител на катедрата по „Астрономия” във Физически факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, доц. д-р Сунай Ибрямов – Катедра: „Физика и Астрономия” във Факултет по природни науки към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", ръководители и представители от всички планетариуми в страната.

Домакина на събитието в лицето на Директора на НАОП „Джордано Бруно” Димитър Кокотанеков благодари на всички за съвместната работа и подкрепа, която оказват образователни институции и местна власт към дейността на Планетариума.

Приветствие по повод годишнината отправиха кметът на община Димитровград Иво Димов, областният управител Катя Панева, Иван Панайотов от РУО-Хасково и специален поздравителен адрес от министъра на образованието акад.Николай Денков. В залата бе и предишният дългогодишен директор на планетариума Петър Тончев.

В своето приветствие кметът на Димитровград се обърна към присъстващите с думите: "Може да не сме най-големият Планетариум в България, но сме първият в страната. Сега честваме 60 годишнината на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно”, благодарение на далновидността за неговото създаване и по-нататъшното му развиване, както от неговите ръководители, управниците на Димитровград и хората, които са работили там.За нас Планетариума е самочувствие и възможности." и цитира мотото на димитровградския планетариум и добави „Най-краткият път към звездите минава по-трудният път на познанието”.

Два тома на Джордано Бруно за попълване на библиотеката си, с пожеланието с насочени към Вселената очи да откриват нови светове, образователната институция получи от Областният управител Катя Панева.

Проф.Семков поздрави присъстващите и подчерта значимостта на НАОП "Дж.Бруно" за образователната и научна астрономическа общност в страната.

Събитието започна с химна и видео за Вселената, подготвено от второкласника Ивелин Стоянов. Думи на благодарност за съвместната работа и презентация „60 години НАОП „Джордано Бруно“ Димитровград” представи неговия директор. Като част от форума бяха видени още няколко презентации за дейността на планетариумите и популяризиране на астрономическите знания. Доц. Овчаров запозна участниците с научната роля на най-стария университет в България в ретроспективната презентация на тема „130 години астрономия в Софийски университет”.

Знаковата годишнината на НАОП „Дж.Бруно” бе отбелязана с поредица от инициативи, като в рамките на честването имаше състезание по астрономия, конкурс за изработване на слънчев часовник, дигитални "разходки" из Вселената и изложба на редки и ценни издания с академична и учебна литература от 1878г. до сега.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Злополука е претърпяла дъщерята на президента Дарина Радева, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Красавицата се разходи до НАТФИЗ в столицата, за да се срещне с приятели, въпреки превързаната й ръка. В топлите пролетни дни тя заложи на небрежен стил и младежка класика - дънки с потник и кецове

Дружеска засечка на тротоара зарадва актьорите Камен Воденичаров и Цветан Николов, по-известен като Цецо Тотото. Двамата радушно се поздравиха, размениха приятелски думи и отпрашиха с широки усмивки след приятния лаф по задачи. Снимки: "България

Бригадир Аспарухов провери обстановката около столично заведение, видяха незабележимите папараци на "България Днес". Бившият разузнавач показа, че все още е в играта, след като няколко пъти обиколи един и същ периметър, оглеждайки всеки един детайл. Снимки: България