Във Варна стартира строежът на патрулен кораб за ВМС

https://www.24plovdiv.bg/region/article/10465052 www.24chasa.bg

На официална церемония в корабния завод “МТГ Делфин” край Варна днес беше дадено символичното начало на строежа на първия от два нови патрулни кораба за ВМС. Стартът беше даден от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представителите на германската комапания NVL Group - Дирк Малговски, и нейният местен партьор МТГ "Делфин" - Светлин Стоянов.

Изпълнител на поръчката е германската NVL Group и нейният местен корабостроителен партньор - “МТГ Делфин”. 

Корабите са с дължина 90 метра и 2300 тона водоизместимост и ще разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. Те ще са предназначени за изпълнение на задачи в рамките на международни съюзнически мисии на НАТО и ЕС. С тях българските ВМС ще могат да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи.

Във Варна стартира строежът на патрулен кораб за ВМС

Двата модерни кораба ще ни струват от около 420 милиона евро, това е най-големият проект за строителство на ВМС до сега.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, изпълнителният директор на МТГ
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, изпълнителният директор на МТГ "Делфин" - Светлин Стоянов и управляващият директор на NVL Group - Дирк Малговски заедно натиснаха бутона, с който стартира плазменото рязане на стоманата за плавателния съд. Снимки: Надежда Алексиева

Очаква се първият кораб да е готов през третото тримесечие на 2025 г., а вторият – година по-късно. В различните етапи на строителство ще бъдат наети между 500-600 души. Освен това множество местни доставчици, например за вътрешно оборудване, изолация и климатизация ще бъдат интегрирани в проекта, като по този начин косвено се създават нови работни места.

“Корабите ще дадат възможност на българските Военноморски сили да изпълняват всички задачи, свързани със защита на националните морски интереси и ще ни позволят пълноценно участие в операции и мисии на НАТО и ЕС“, каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

Акцентът на церемонията, която е традиционна в корабостроенето, беше стартирането на системата за плазмено рязане на стоманата.

Моментът е исторически за българските Военноморски сили и българската армия, не сме имали нов кораб от царско време. Това е не само началото на технологичен процес, но и стартът на модернизацията на ВМС на армията, коментира пред медии контраадмирал Ефтимов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

? Кои са жените в живота на Илия Павлов ? Защото сватбата на Илия Павлов с Дарина е срам за него и за баща му ? Какви съвети за жените дава Павел Найденов на сина си За всичко това и още много любопитни ситуации разказва бащата на Илия Павлов - Павел Найденов - в минипоредицата от 6 епизода на в. "България днес"

Правилата са за всички, включително и за Джокович Без връзки и пари нямаш шансове Григор не беше единственият добър от своето поколение Кой е той Васил Младенов е необикновен тенисист. Освен със спорт, той се занимава с музика, завършва и социология в Ню Йорк. Неговата майка е рускиня, а дядо му Лев Шулга е известен треньор в бившия СССР

Смело си джитка из столицата Борис Бонев. Въпреки заплахите за живота му лидерът на "Спаси София" обикаля из града и се среща с познати във видимо добро настроение и без да изглежда притеснен. Снимки: България