Зам.-министър за прокопаните незаконни тунели в Пловдив: Бизнесменът Стамов лъже (снимки)

https://www.24plovdiv.bg/region/article/10444281 www.24chasa.bg
Служебният зам.-министър на културата Пламен Славов

Бизнесменът Мирослав Стамов от Пловдив лъже и подвежда. Така зам.-министърът на културата доц. Пламен Славов отговори на твърденията на предприемача, който прокопа 10-метрови тунели под главната улица в града, за да свърже имотите на ул. "Княз Александър Първи" 5 и 7.

Стамов твърди, че имал документ за дейностите, под който стои подписът на зам.-министъра. "Става дума за съгласувателно становище, което засяга имота на №7, а той извършва незаконни дейности на №5, тоест, говорим за два различни имота. Това е първата му лъжа. После - в съгласувателното становище изрично се посочва, че е за хидроизолационна защита на външен неизмазан тухлен зид на ул. "Княз Александър Първи" 7, а не да прави тунели и изкопи дълбоко над земята. Това е втората спекулация на Стамов", заяви пред "24 часа" зам.-министърът. Той посочи, че въпросният документ, под който стои подписът му, изрично упоменава задължително присъствие на археолог. Такъв обаче не е имало, когато Мирослав Стамов е копаел.

"Представителят на главна дирекция "Инспекторат по опазване на културното наследство в Пловдив арх. Слави Славов е участвал в проверката, която се осъществява и от други органи. Той е оформил констативен протокол, който утре (понеделник) ще бъде представен на министъра на културата", обясни доц. Славов.

По думите му започва процедура по установяване на административно нарушение от страна на Мирослав Стамов с всички произтичащи за него последици по Закона за културното наследство. "Той използва съгласувателното становище по манипулативен начин. Не е имало археолог. Ако такъв е присъствал, трябва да започна спасителни проучвания, когато се стигне до недвижими археологически структури. Това обяснява и липсата на такъв специалист и по тази причина всичко, каквото Стамов е извършил до момента, е незаконно", категоричен е зам.-министърът. Той допълни, че след приключване на спасителните проучвания резултатите от тях се приемат от комисия и едва след това бизнесменът трябва да внесе своите инвестиционни намерения за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство.

"Навсякъде Стамов е нарушавал законовите правила и сега се опитва да размахва един документ, опитвайки се да го преиначава", обобщи Пламен Славов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мартин Петков (19) напуска "Левски", съобщи вчера "Гонг". Младежкият национал на България ще се събере с Борислав Цонев в "Черноморец" (Одеса). "Сините" са постигнали договорка за сделката с украинския клуб. Офанзивният футболист ще премине в редиците на "моряците" със свободен трансфер. Столичани запазват солиден процент при следваща продажба

- Кои са жените в живота на Илия Павлов - Защото сватбата на Илия Павлов с Дарина е срам за него и за баща му - Какви съвети за жените дава Павел Найденов на сина си За всичко това и още много любопитни ситуации разказва бащата на Илия Павлов - Павел Найденов - в минипоредицата от 6 епизода на в. "България днес"

Правилата са за всички, включително и за Джокович Без връзки и пари нямаш шансове Григор не беше единственият добър от своето поколение Кой е той Васил Младенов е необикновен тенисист. Освен със спорт, той се занимава с музика, завършва и социология в Ню Йорк. Неговата майка е рускиня, а дядо му Лев Шулга е известен треньор в бившия СССР