В Баните строят резервоар за минерална вода, който ще запазва температурата й

https://www.24plovdiv.bg/region/article/10296110 www.24chasa.bg
КМЕТЪТ ПАВЛИН БЕЛЧЕВ

На територията на общината са рехабилитирани 27 улици в почти всички населени места

Сградите и прилежащите пространства на детските градини са напълно обновени и с мерки за енергийна ефективност

Община Баните, която от десетилетия изпитва недостиг на качествена питейна вода, вече започна да реализира проект, с който да се подмени изцяло водоподаването. С около 6 млн. лв. предстои подмяна на тръбопровода от село Стърница до общинския център, който е с дължина 12 км.

В рамките на проекта, който започва тази есен, ще се изгради автоматичен самопречистващ се филтър на пречиствателната станция. Планиран е и нов водоем за съхранение на водата в село Оряховец.
“Реализирането на този и още няколко други големи проекти в нашата община ще

подобри значително

начина на живот на

2/3 от населението,
което ще има достъп до чиста и качествена питейна вода. Осъществяването им и качественото изпълнение са едни от най-важните приоритети в моето управление”, казва Павлин Белчев, който управлява родопската община от февруари след частични избори.

Тези дни в центъра на селото близо до Римската баня започва строеж и на термохранилище на минерална вода. Съоръжението ще е 100 кубика и ще пази температурата около 42 градуса, каквато извира от недрата на земята.

“С терморезервоара ще можем да отговорим на пиковото потребление на минерална вода към туристическите обекти през летния сезон. В момента общо 11 обекта имат разрешителни за ползване на минерална вода, като предстои изграждането на два нови хотелски комплекса”, казва Белчев.

Инвестициите са на холандски гражданин, който е закупил парцел около старата водна пързалка и басейна в центъра на Баните. Намеренията му са да бъде изграден хотел с аквапарк и модерен спа център. Друг инвеститор е закупил стария хотел в центъра на Баните, който е бил собственост на местната кооперация. Идеята му е да построи 4-звезден хотел със спа център.

След започването на пандемията има засилен интерес за покупка на имоти в някои от селата в общината - Босилково, Глогино, Кръстатица и Сливка. Най-много са купувачите от Варна. Имоти в отдалеченото село Сливка са вече собственост на англичани и германци.  

Минералната вода в родопското село съдържа азот, хидрокарбонати, сулфатни, натриеви, калиеви и флуорни съединения. Заради разнообразното минерално съдържание тя е подходяща за профилактика и лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт, периферната нервна система и при интоксикации - отравяне със соли на тежки метали, остеопороза, намален калций в костите, кариес, профилактика и др.

Минералната вода е благотворна дори за лечение от радиация. В

Баните има

балнеологична база

с курортна поликлиника

с над 150 легла
Балнеолечебницата разполага с басейни, тангенторни вани, водопийна зала, модернизирани кабинети за ултразвукова диагностика и ЕКГ апаратура. В санаториума, който работи и по програмите за лечение на НОИ, по клинични пътеки и на свободен прием, има съоръжения за подводна гимнастика, 52 вани, 2 рехабилитационни отделения, физиотерапевтичен сектор и рехабилитационни кабинети.

Има също фитнес зала, сауна, солариум, тангентори, джакузи и др. Те се обслужват от лекари, медицински сестри, кинезитерапевти, рехабилитатори, както и от ревматолог, кардиолог.

В селото и около него са изградени 55 места за настаняване с над 550 легла.

“Поминъкът на хората от нашия край вече е свързан трайно с туризма. Затова полагаме усилия години напред атракциите в общината да хранят местното население”, казва Белчев.

Тези дни предстои да започне строеж на градска алея. Тя ще е в района около водната пързалка и ще стига до стената на микроязовира по течението на река Малка Арда. Алеята ще е с дължина 1,5 км. Предвидено е да е с асфалтова настилка, осветление и пейки за почивка.

“Идеята е алеята да не бъде място само за разходка, а и да бъде своеобразен преход към язовира, който да се използва за атракции като водни колела, спортен риболов и други.”

Според кмета Белчев

развитият туризъм и

добрата инфраструктура

са предпоставка да

се върнат младите,
да има повече приходи и живот в общината. Той посочи, че инфраструктурата непрекъснато се подобрява. За периода 2020-2021 г. на територията на община Баните са рехабилитирани и реконструирани 27 улици в почти всички населени места, в процес на изпълнение са дейностите по 2 улици. Започва ремонт и по основния път Соколовци - Баните.

Инвестицията е на Агенция “Пътна инфраструктура (АПИ). Регионалното министерство на този етап няма да го спира като други пътни строежи в страната, тъй като вече са обрушени скатове, премахнати са пречещи дървета, отстранени са бордюрите. Министерството е дало зелена светлина и за друг важен път Загражден - Белица.

“Работата по 7-километровата отсечка между двете населени места е стартирала по-рано и дейностите са извършени над 80%. В рамките на сумата, договорена в обществената поръчка, изпълнителят е направил всичко необходимо, но средствата не са достатъчни за асфалтиране на пътя.

По закон в такъв случай трябва да се направи ново възлагане, а АПИ е необходимо да предвиди средствата в бюджета за 2022 г. Прогнозите са пътят да бъде пуснат до средата на следващата година - разяснява кметът. - Общината ще продължи традицията при разпределяне на

бюджета

да има целеви средства

за всяко населено място
При приемането на бюджета се заделя достатъчно, за да се инвестира навсякъде. С пари от бюджета всички детски градини вече са санирани, енергийно ефективни и с обновени дворни пространства. В училището в Баните се работи по обновяване на дворното пространство.

В сферата на социалните грижи са обхванати стотици жители на общината. По проект “Топъл обяд” се предоставя храна на 200 жители от 11 населени места, по “Патронажна грижа+” се обслужват 51 души. В общината функционира и център за социална рехабилитация и интеграция с 52-ма потребители.

Баните е и бенефициент на социалната услуга “Асистентска подкрепа” с обхват от 58 човека с невъзможност за самообслужване и 16 социални асистенти. 76 лица с потребност от чужда помощ се обслужват от 78 лични асистенти по Закона за личната помощ.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-известните двойки в кеча се разпадна. Шарлът Флеър е скъсала с колегата си Андраде. Това стана, докато подготвяха сватбата си. Церемонията е отменена, а причината за края на връзката им не е известна. Шарлът, чието истинско име е Ашли Елизабет Флеър, и Андраде бяха заедно 2,5 години. Те обявиха годежа си през януари 2020-а

По Никулден стават чудеса в морето! Наш моряк и риболовец спасява малко делфинче, заплетено в мрежите му, а след това самият той се спасява в зловеща буря. От признателност и благодарност морското животно става приятел с добрия човек и започва да се връща при него. Уникалната история разказа пред "България Днес" самият Иван Иванов

Борислав и Радослав Цоневи са най-полезните играчи на "Левски" от началото на сезона, показва статистиката. Близнаците са с участие в половината от головете на "сините" в Първа лига. Отборът на Станимир Стоилов се е разписал 21 пъти до момента. В 12 от головете са замесени двамата братя. Борислав е голмайсторът на "Левски"