Добре дошли в Шумен – земята, на която се ражда България

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/14427230 www.24chasa.bg
Шуменската крепост

Без преувеличение може да се каже, че градът на Волов, Войников и Владигеров е произведение на изкуството сам по себе си

В центъра на България, в нейната североизточна част, в подножието на Шуменското плато, между двата бряга на река Поройна, се намира Шумен.

Всеки, който идва тук за първи път, може да се окаже напълно неподготвен за

богатото културно-историческо наследство, неговото разнообразие и неповторимо съчетаване с красивата и чиста природа

на Шуменското плато. Само на 20-ина километра от него са първите български столици Плиска и Преслав.
Шумен е един от най-големите културни центрове по време на Българското възраждане. Благодарение на ключовото си местоположение градът е не само уникална туристическа дестинация, но и отправна точка за опознаване на България.

Първокласни пътища ще отведат туристите до Черно море или Дунав само за няколко часа, където пристанищата Варна и Русе и международното летище на морската столица осигуряват удобни връзки.

Градът е тихо и спокойно място за организиране на срещи, конференции и изложби.

Отседнете в един от семейните хотели, хапнете в малките уютни ресторанти и се насладете на събития от световна класа през топлите сезони на годината. През пролетта започват международните детско-юношески хорови празници, последвани от Друмевите театрални дни и фолклорния фестивал “Шумла”.

Без преувеличение може да се каже, че градът на Волов, Войников и Владигеров е произведение на изкуството сам по себе си.

Разходете се по калдъръмените улички и пешеходните зони, където фасадите на красиви сгради, създадени от чешки и местни архитекти, привличат погледа с изящните си украси.

Получете истинско удоволствие от разходката по главната улица. Сред основните забележителности тук са Регионалният исторически музей, сградата на Драматичния театър, Домът на армията, Съдебната палата.

Спуснете се по Казаджийската улица до Стария безистен, Томбул джамия, Часовниковата кула и открийте великолепни паметници от отминали епохи. И не си тръгвайте, ако не сте видели сградата на архитектурното бижу на града - читалище “Добри Войников 1856”, едно от първите читалища в България, създадено по проект на известния френски архитект Жан Антонин Мерсие.  

Монументът “Създатели на българската държава” гордо се извисява

над града.

С невероятния си синтез от архитектура, скулптура и мозайки той разказва за величието на държавата ни от VII до X век и прославя владетелите ни, които със силата на меча, дипломацията и словото са утвърдили България сред най-могъщите страни на Европа по това време.

Разположен е така, че да се явява визуален и смислов център на първите столици и Шуменската крепост, създадена от древните гети през VI в. пр.Хр., която през Втората българска държава е резиденция на царете ни.

Тук, откъдето започва България, се намира и глобалният символ на България. Най-забележителният паметник на средновековното българско изкуство и единствен в Европа - Мадарският конник символизира мощта на държавата ни.

Не пропускайте да посетите Шуменския край!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Витрините оглежда, докато минава покрай тях Тони Зетова. Знаменитата волейболистка се движи из София в небрежен спортен вид и никой не може да отрече, че изглежда много, много добре. Снимки: България

Сладко-сладко си похапнаха Алек Алексиев и Константин Вълков. Актьорът и журналистът поседнаха на дружески обяд, който поляха културно с червено винце. Наздраве! Снимки: България

ММА боецът Валентин Бенишев има предложения от две големи организации, разказа самият той за Спортната джунгла. Непобеденият талант се завръща в петък на голямата галавечер Max Fight 54 в Пловдив. Бившият съперник на Ислам Махачев ще се бие с румънеца Габриел Буфтя, съобщи jungle.bg. „За сега не водя преговори с нито една от въпросните вериги