1950-а: Славка Славова е уволнена от Народния театър. Баща ѝ е обявен за враг на народа

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13963207 www.24chasa.bg

1992 г.: След 48 г. стаж и без нито едно отсъствие и дори закъснение актрисата е скоропостижно пенсионирана по пощата

Наскоро Българската национална телевизия в рубриката си “БНТ представя” излъчи документален филм за голямата актриса Славка Славова. Сценарист на лентата е нейната внучка Карина Караньотова. Режисьор - Ваня Бойчева.

С Апостол Карамитев в "Двама на люлката"
С Апостол Карамитев в "Двама на люлката"

Зрителите на обществената телевизия се докоснаха до интересната житейска и творческа съдба на знаменитата актриса.

Славка Славова (седналата) в пиесата “Свекърва” заедно с куп актьори от Народния театър
Славка Славова (седналата) в пиесата “Свекърва” заедно с куп актьори от Народния театър

Във филма има 15 интервюта. Пред камерата спомени за Славка Славова разказват синът й Ивайло Караньонов, снахите Юлиана Караньотова и Аня Пенчева, най-добрата й приятелка Таня Масалитинова, Мария Стефанова, проф. Юлиан Вучкав, Валери Петров, режисьорът Асен Шопов и други. Част от тях са взети още преди години.

Славка Славова в ролята  на партизанчето Митко 
Палаузов. Седналата е 
актрисата Ружа Делчева.
Славка Славова в ролята на партизанчето Митко Палаузов. Седналата е актрисата Ружа Делчева.

Актьорът Владимир Люцканов се върна към спомените за един златен епизод от поредицата “Умно село”, посветен на Славка Славова и Таня Масалитинова – “Възгледите на две кралици”.

А певецът, композитор и актьор Добрин Векилов - Дони разказа за пътуването на Славка Славова до Хималаите, когато тя е на 72-годишна възраст.

На 24 март тази година актрисата щеше да навърши 99 години.

 

Славка Славова е родена на 24 март 1924 г. в Берлин, където родителите й са студенти. Появата й на бял свят е свързана с едно знамение. Гинекологът на майка й празнува рождения си ден, когато започват родилните напъни.

Обаждат му се спешно и за да не губи време, той идва както си е облечен във фрак за празненството. Този човек трябва да е имал и пророчески дар, защото казва: “О, тази дама ще се подвизава по сцените, след като първият човек, който я поема, я посреща във фрак!”.

Славка получава дипломата си в Берлин, Баща й Димитър Славов става главен инженер на пристанищните строежи в Бургас и в града край морето преминава нейното “безметежно и щастливо детство”, както го нарича в спомените си.

Славов е любител цигулар, един от основателите на бургаския оркестър “Родни звуци”, приятел е с Филип Кутев и Асен Жабленски. Славка учи пиано, с Нейчо Попов са музикантите на местната немска гимназия.

Юношеството си в охолство и романтика девойката изживява в друг морски град - Варна. Баща й, учителят й по пиано Найден Найденов, Панчо и Любен Владигерови основават “Варненско музикално лято”. През 1939 г., когато започва Втората световна война, с пари на баба й, родителите купуват разкошен роял “Бехщайн”.

Завършва гимназията с отличен успех, приета е класическа филология в СУ, записва и Музикалната академия - пеене в класа на Людмила Прокопова и пиано при Панчо Владигеров.

Но орисниците са решили тя да стане актриса, а не музикантка. Нейната приятелка Цонка Митева я води в школата на драматичните артисти. Славка е пленена от магията на репетициите им, научава монолога с отровата на Жулиета, стихотворението “Потомката” и баснята за гъските на Крилов и се явява на изпит в театралното училище. Приета е от самия Кръстьо Мирски, току-що завърнал се от специализация в Бургтеатър.

Първата й роля в Народния театър е на “зоза” на име Сузи в пиесата “Борсанови” на Крум Кюлявков. На сцената трябва да пуши, да танцува суинг, да свири джаз на пиано...

Точно така изглеждат упадъчните елементи в очите на ортодоксалните комунисти. Вече й лепят такива етикети: родена е в Берлин, столицата на нацизма, завършила е немско училище, а и баща й е обявен за враг на народа. Съдят Димитър Славов в процеса срещу Трайчо Костов и едва отървава въжето.

Но заради всичко това през 1950 г. Славова е уволнена от Народния театър. Принудена е да се хване на работа в разсадника на Борисовата градина. Спасява я директорът на Младежкия театър Стефан Караламбов, която я взема в трупата си. И тук наред с други роли изиграва и Митко Палаузов. В биографичните си бележки актрисата пише, че приликата й с детото партизанин била толкова голяма, че играела без грим.

След представлението на първата генерална репитеция пред детска публика доста от столовете в залата се оказват подмокрени, а самите деца - тъжни, разплакани и разстроени. Причината е, че накрая Митко Палаузов е убит.

Режисьорът на постановката Желчо Мандаджиев веднага променя финала. Когато стражарите започват да стрелят по Митко (Славка), осветлението угасва и тя бързо се покатерва на един пиедестал. И застава на него като паметник с граната в едната ръка и с чук и сърп в другата, а над нея бавно се спуска голямо червено знаме.

Вече няма подмокрени столове и разплакани деца, но на едно от представленията спускащото се знаме засипва актрисата с прах и тя започва да често да киха. Провал? Не - децата в салона възторжено викат: “Жив е той, жив!” “Браво, Митко!”.

След пет години Славка Славова е отново в Народния театър. Голямата Олга Кирчева отива при председателя на Комитета за наука, изкуство и култура (КНИК) Рубен Аврамов и издейства завръщането й.

И започват звездните години в кариерата й: Мила във “В полите на Витоша”, Соня във “Вуйчо Ваньо”, Мис Чивли в “Идеалният мъж”, Катрин в “Майка Кураж и нейните деца”, Маша в “Чайка”, Гител в “Двама на люлката”, Антонина в “Егор Буличов и другите”, Юлия в “Обикновена история”, баба Гицка в “Големанов”, Елисавета в “Мария Стюарт”, Осе в “Пер Гринт” и още, още...

След 48 години стаж в Народния театър без нито едно отсъствие и дори закъснение в началото на 1992 г. Славка Славова е пенсионирана по... пощата.

Тръгва си от театралния храм с такива големи актьори като Таня Масалитинова, Георги Георгиев-Гец, Георги Черкелов, Андрей Чапразов, Асен Миланов, Рачко Ябанджиев. Всички те един по един умират от инфаркт или инсулт.

Жива днес е само Мария Стефанова. През 2018 г. тя се завръща триумфално на сцената на Народния театър и играе последователно в три пиеси.

 

.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Половин чаша вино на ден може да добави пет години към живота ви! Това доказва научно изследване сред близо 1400 мъже, продължило цели 40 години! Експертите са категорични, че удължаването на живота се получава след редовно приемане на малки количества алкохол. Специалистите са достигнали до заключението

Фолкпевицата Мария иска обезщетение от съпруг номер 3 - Мирослав Соколов, като си призна, че е бита от него, научи "България Днес". Мирослав Соколов е арестуван и обвинен, като адвокатите му поискаха заседанието на съда, което се проведе вчера, да бъде закрито заради "интимни подробности", които не искат да излизат в медиите

Първа снимка с кандидат-снахата си Мария Бакалова публикува олимпийската шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева. От кадрите се вижда, че звездата от "Борат 2" е в компанията на цялото семейство на своя любим - Валери Григоров. Семейната идилия на най-новата и обсъждана светска двойка освен майката на Валери правят неговия баща