Проф. Георги Манолов изследва привилегиите на властта от 5000 г. насам в тритомна монография

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13080330 www.24chasa.bg

Феноменът “привилегии” от гледна точка на властта е интригуващата тема, която проф. д.п.н. Георги Манолов изследва в тритомната си монография “Власт и привилегии в политическата история (XXX в. пр.н.е. – XXI в. н.е.)”.

Изследването му обхваща огромен период от време - 5000 години, като авторът, който е президент на Висшето училище по сигурност и икономика, прави диференциация между привилегиите, свързани с властта, и социалните привилегии.

Фокус в монографията му са именно привилегиите, които се получават на базата власт и институции. “Важно е те да са легитимни, но дори и така те дразнят обществото, защото те са много повече от това, което трябва да получават политически елити и лидери”, казва проф. Манолов. Затова по думите му трябва да се преосмисли моделът на възнагражденията на народните представители. “Заедно с колеги разработваме алгоритъм на привилегиите, на депутатските възнаграждения, който ще включва набор от най-съществени критерии и ще отчита всичко онова, което е дейност на народния представител. Чрез съответната точкова система ще се отчете реално кой какво участие е взел в дейността на парламента”, обяснява проф. Манолов. Според него може да се започне с разработката на закон за политическите привилегии в България.

“Колосален изследователски опит с необходимия информационен ресурс”, казва за книгите авторът на предговора им проф. д.и.н. Трендафил Митев от УНСС.

По думите на проф. д-р Маргарита Пешева от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” тритомникът показва, че развитието на властта върви с привилегиите от Античността, през абсолютистка Франция, през Османската империя, през комунистическия режим и стига до наши дни, до огромните заплати и изключителни привилегии, които получават депутати в Европейския парламент.

Проф. Георги Манолов представи изследователския си труд в Литературен клуб “Перото” в София при изключителен интерес и препълнена зала. Негови гости бяха представители на академичните среди, политици, журналисти и общественици, сред които зам.-министърът на културата Пламен Славов и Кубрат Пулев.


Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България