Оригиналът на песните на братя Миладинови държа Йотова в ръцете си в Хърватия

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12898621 www.24chasa.bg
Оригиналът на песните на братя Миладинови държа Йотова в ръцете си в Хърватия. СНИМКИ: Авторката

Изключителният шанс да разлисти оригинала на "Народни песни" от братя Миладинови получи вицепрезидентът Илияна Йотова в хърватския град Джаково. Йотова е в Хърватска, където се включи в традиционните чествания на Деня на народните будители. Книгата е изложена в музея „Йосип Юрай Щросмайер", тъй като издаването й е финансирано от хърватския духовник и възрожденски деец епископ Щросмайер. В навечерието на 1 ноември българската общност поднася цветя на гроба на епископа, който е една от знаковите фигури на Хърватска и меценат и приятел на България.

В катедралата "Св. Петър" в стенописа, изобразяващ славянските народи, които изразяват почитта си пред новородения Исус, с настояването на Щросмайер е включен и българин, който носи зеленчуци и плодове. Църквата е построена за 20 г. и е завършена 1882 г.

Йотова посети катедралата „Св. Петър", където се състоя тържествена церемония, а гостите от България бяха приветствани от архиепископ Джуро Хранич. Честването бе съпътствано от концерт на мъжки вокален квартет „Светоглас“.

"Благодаря, че отворихте вратите на вашия прекрасен храм за един такъв празник", обърна се Йотова към епископа. "Няма на друг език такава дума като будител, не успяваме да преведем смисъла, който влагаме в нея. Но ни разбират всички славянски народи, за нас това е достатъчно - вие имате не само същата дума, но тя има и такова значение. Това е празник на нашата историческа памет, в който почитаме онези личности, които направиха така, че да може да я има днешна България. Защо дойдохме тук - смятаме, че Щросмайер е част от онзи олтар на българските будители, които направиха възможна днешна България", обясни тя защо е избрала да дойде точно тук. И напомни за общата история, обръщайки специално внимание, че в храма има специално място, посветено на светите братя Кирил и Методий. "Това е част не само от общата ни история, но и общото ни начало. И днес може да видите текстове на глаголица, азбуката, която е важна и за вашата история. Без вашата и нашата страни тяхното дело бе загубено. Нашата страна чрез техните ученици съхрани делото им", категоричен бе вицепрезидентът. Тя подчерта, че на кирилицата пишат 300 млн. души благодарение на българската държава. Тази история трябва да я помним и да познаваме приноса на вашата и нашата държави, добави още тя.

Йотова благодари за възможността да държи много голяма скъпоценност и голяма реликва като "Народните песни" на брата Миладинови. "Благодаря ви, че пазите и съхранявате тази реликва. Братя Миладинови са част от българската история, но това е много малко от всичко, което може да кажем за тях. Тяхното дело е в паметта на всеки българин, и във вашата памет. Те са в основата на създаването на българското самосъзнание по време на робството. Няма как да забравим и писмата, които Щросмайер пише през чуждите посланици, които разказват за тежката ситуация на българите тогава. Нито ще забравим студентите, които приема на своя издръжка, за да се върнат после в родината си и да помагат за развитието й. Той е просветител и наш български просветител", заяви Йотова.

Йотова остави послание към епископа за спомен.
Йотова остави послание към епископа за спомен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Какво ще стане утре?! звезда Възможни провокации в Печерската лавра Киев гони руските попове - заг. Украйна отнема централния манастирски комплекс от "агентите на Кремъл", свещениците обещават "да воюват" Тежка и напрегната сряда очакват в Киев заради връщането на най-голямата светиня в ръцете на украинската църква

С радостни целувки по бузите приветства колегата си Христо Петков Ани Пападопулу. Двамата се видяха в Народния театър преди представлението на Самуел Финци "Един кон влязъл в бар". Двамата актьори не бяха единствените колеги, дошли на представлението. В публиката бяха още Койна Русева, Снежина Петрова и други актьори

Пролетта дойде и не само дърветата се раззелениха. Знаменитата разследваща журналистка Миролюба Бенатова също надяна зелена премяна и тръгна по задачи. Снимки: България