Помощ за осмокласниците - трудни класики, обяснени просто

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12721843 www.24chasa.bg

КК “Труд” издава поредната книжка от успешната си поредица с преразкази на класически произведения

Вече и учениците от трудния осми клас могат да са спокойни, че имат верен помощник в справянето със сложната литература, след като Книгоиздателска къща “Труд” издаде поредното помагало - “Класиките, преразказани за ученици по учебната програма за 8. клас”.

Негов автор е Виктория Колева, написала помагалата по литература за ученици от VII до XII клас в успешната поредица на КК “Труд” с преразкази на класическите произведения, изучаващи се в съответните класове.

Задължителните класики, включени в учебната програма за VIII клас, за които може да се прочете в помагалото, са “Илиада” (Омир) - откъси от I, VI, XXII, XXIV песен, “Антигона” (Софокъл), “Пространно житие на Константин-Кирил” (Климент Охридски), из “Декамерон” (Дж. Бокачо): Ден първи, Новела трета – “Притчата за трите пръстена”, из “Дон Кихот” (Мигел де Сервантес) - I и VІІІ глава, “Хамлет” (Уилям Шекспир).

“Преразказала съм лично всички големи романи по правилата, по които учат децата. След това проверих дали тези преразкази са в правилното глаголно време, което се изисква в училище. После съм направила коментари към задължителните откъси, включени в учебната програма” - така Виктория Колева разказва как е структурирала и написала помагалата.

Идеята ѝ е децата да могат да се научат, да проумеят как да извлекат есенцията от едно по-голямо произведение.  “Това, което съм дала на учениците, е основа да разберат дълбоко онова, което учат, и то да им помогне, когато започнат вече да разработват своите теми и анализи. Вярвам, че помагалата ще бъдат от полза и за учителите по литература, че те ще намерят за добро всичко това, което сме направили с издателство “Труд”, казва авторката. Впрочем тя е актриса в Народния театър и познава текстовете и от професионалните си ангажименти.

“Класиките, преразказани за ученици по учебната програма за 8. клас” е ценно помагало за всеки, който иска да разбере класическата литература и да изкара шестица!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С мъжки костюм се понесе из София Сара Драгулова. Мацката, която е гадже на Папи Ханс явно не е уцелила съвсем размера, защото дрехите са й леко големи. Или може би са на самия Папи? Това не пречи на Сара да изглежда супер секси. Снимки: България

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден