Инициатива: 4 април да стане ден без тролове и коментари в социалните мрежи

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/11230831 www.24chasa.bg
Доц. д-р Александър Христов, Любомир Аламанов и Даниел Киряков (от ляво на дясно) СНИМКА: ЦЕНТЪР ЗА АНАЛИЗИ И КРИЗИСНИ КОМУНИКАЦИИ

Предложението е на Любомир Аламанов, доц. д-р Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации

4 април да бъде обявен за ден без платени тролове, фалшиви профили и коментари. Да стане ден на тишината в социалните медии.

Предложението е на пиар експертите Любомир Аламанов, доц. д-р Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации, които настояват за създаването на нов обществен договор за комуникации в социалните мрежи.

"Не може твърдението, че 2+2=43 да се приеме за истина, защото някой имал право да го изразява", казват те. Защото свободата на словото и правото на изразяване "не е да казваш всичко и да обиждаш, а да посочваш факти и аргументирани позиции".

Тримата пиар експерти, създали аналитичния център през 2018 г., пратиха своята позиция до медиите. В нея обясняват, че в началото социалните мрежи бяха място за свободна комуникация между свободни хора. Нямаше регулации, но имаше неписан „обществен договор“.

С годините обаче "при липсата на ясни и фиксирани правила насилници нахлуха в социалните медии и наложиха свой начин на говорене от позицията на по-шумния и кресливия, на по-нахалния". По думите им за тази тенденция допринесоха и не една или две политически формации и отделни лидери – както в България, така и по света.

Според експертите ескалацията на агресивните комуникатори и тролове в социалните мрежи получава своя връх с началото на войната и жестоката агресия в Украйна. До това се стига чрез използването на десетки хиляди фалшиви профили, чрез множество платени или провокирани хора, които унищожават смисъла от комуникациите, чрез използване на опорни точки, обиди, вербално насилие, подигравки и нападане на лична основа, чрез тиражиране на полуистини и целенасочено инфилтриране на всякакви недоказани твърдения и конспиративни теории.

Именно заради силното замърсяване на информационната среда тримата експерти предлагат вариант на нов обществен договор за комуникация в социалните мрежи.

В чл. 1 от него те записват:

"Всеки в социалните мрежи има право да изразява:

мнение;

позиция;

идея;

твърдение;

друга форма на дигитална комуникация.

Чл. 2. Успоредно с това, всеки в социалните мрежи има отговорността:

да е възпитан;

да не обижда;

да уважава отсрещната страна и да очаква реципрочно уважение;

да показва емпатия и съпричастност към чуждото страдание;

да не упражнява вербално насилие;

да се подготвя поне малко за разговора, в който влиза;

да прави разлика по кои теми може да има мнение и по кои трябва да има познания;

да не разпространява човеконенавистни учения като насилие на хора, ксенофобия, антисемитизъм, комунизъм, нацизъм, фашизъм, маоизъм и други заклеймени от международни институции режими и идеологии, довели до гибелта на милиони хора по Земята;

да не разпространява конспиративни теории, особено ако могат да навредят на хора;

да прави разлика между причина и следствие и да може да ги подрежда правилно;

да не се крие в анонимност, освен когато това е мярка против насилие;

и да спазва всички други правила на комуникацията, които ни правят хора, и които са валидни в офлайн реалността.

Чл. 3. Правото на мнение и свободата на словото от Чл. 1 не отменят отговорностите по Чл. 2. Ако някой не си изпълнява отговорностите, то няма проблем той/тя в социалната мрежа да бъде блокиран, докладван, баннат, изваден от групата и всичко друго, което ще му попречи да продължи да бъде вербален насилник.

Всеки може и трябва да блокира и да извади от група или страница подобни хора или профили. И това не бива да се смята за ограничаване на свободата на словото, а за приложение на правила за възпитано и културно поведение.

Как може да бъде спазван новият договор?

"Всеки може да публикува обществения договор и да го прилага като докладва и блокира насилниците.

Медиите и администраторите на големите групи може да го споделят на страниците си и също да предприемат блокиране, когато е необходимо.

Политическите партии може да го споделят на страниците си и също да предприемат действия срещу насилници."

Аламанов, Христов и Киряков обясняват, че това не е цензура, а действия за изчистване на информационната среда. "За да можем всички ние да водим нормален разговор в социалните мрежи."

Затова предлагат 4 април да бъде обявен за ден без коментари.

"Предлагаме всички медии, всички групи, всички компании и всички, които желаят, за един ден да ограничат възможността за коментари под постовете си.

Няма да се загуби трафик, троловете и ботовете не кликат по линковете. Само ще се възцари тишина за малко. И ще можем да си чуем мислите. А след това да разговарям спокойно."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По последна мода в жегите се движи Спас Русев, видяха дизайнерските папараци на "България Днес". Знаменитият бизнесмен ходи със сако и обувки без чорап. По този начин на Русев хем му е по-хладно, хем е по-модерен. Снимки: "България

С огромен джип обикаля из София жената на Филип Найденов-Фатик, видяха скромните папараци на "България Днес". Александра, която изглежда в страхотна форма, занесе на своя приятелка дамски халат, след което хукна по задачи. Снимки: "България

Петър Белберов е дългогодишен национал на България в тежка категория. Бронзов медалист от европейското първенство в Самоков 2015. Познава отлично Кубрат Пулев, тъй като често му е бил спаринг партньор. Пред уоutubе канала "Спортната джунгла" и "България Днес" той сподели очакванията си за двубоя с Чисора