Половинметров бронзов свещник с елени е най-новата находка от античния Мисионис

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10459195 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Половинметров бронзов свещник (канделабър) с елени е най-новата находка от античния Мисионис, съобщи проф. Николай Овчаров. Той е ръководител на разкопките, заедно с археолога Стефан Иванов.

На световните аукциони римските бронзови канделабри поддържат много високи цени. Дори и в момента в къщи като "Сотбис" и "Кристис" подобни на този от Мисионис екземпляри се продават на цени от 15-17 000 долара, допълва Овчаров.

При разкопките свещникът е намерен на десетки парчета и след търпеливата работа на реставраторите е напълно възстановен. Представлява стълб във форма на антична колона, на чиито връх е поставен диск. Там някога е поставяна лампа за масло, която археолозите се надяват да открият през следващия сезон.

"Най-красива е долната част на свещника. Там са оформени три стилизирани глави на елени. Канделабърът стъпва на три крачета, които пък са излети като еленски копита. Цялото оформление е изработка насочва към високото ювелирство в Източната Римска империя или Византия от периода 5-6 век", разказва Овчаров.

Канделабрите са огромни декоративни свещници, поддържали отгоре маслена лампа. Един от най-древните примери е бронзовият канделабър, направен от Калимах за Ерехтейона в Атина, за да носи свещената лампа на богинята Минерва. В този случай е възможно лампата да се е намирала отгоре, както е в по-късните многобройни римски примери.

Макар и да добива най-голям разцвет в епохата на Ренесанса, канделабърът получава развитие именно в Етрурия и Рим. През римската епоха това са масивни и представителни бронзови свещници. Именно в древен Рим се произвеждат високите и монументални канделабри, използвани в храмове и обществени сгради, разказва още Овчаров.

Римските примери дават вдъхновение на италианските ренесансови художници, които създават превъзходни канделабри от скъпоценен метал за олтари, параклиси и катедрали. В този период формата на канделабъра става повсеместен любим декоративен мотив, използван в стенописите, архитектурните орнаменти, бордюрите на гоблени, витражите и мебелите.

По думите на проф. Овчаров запазени римски канделабри се откриват доста рядко и представляват изключителна ценност за музеите. Такъв е например екземпляр от 1 век, съхраняван в Регионалния исторически музей - Кърджали. Но канделабри се използват и през периода 4-6 век след приемането на християнството. Такива паметници са изобразени в стенописите на прочутата Силистренска гробница от 4 век.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мартин Петков (19) напуска "Левски", съобщи вчера "Гонг". Младежкият национал на България ще се събере с Борислав Цонев в "Черноморец" (Одеса). "Сините" са постигнали договорка за сделката с украинския клуб. Офанзивният футболист ще премине в редиците на "моряците" със свободен трансфер. Столичани запазват солиден процент при следваща продажба

- Кои са жените в живота на Илия Павлов - Защото сватбата на Илия Павлов с Дарина е срам за него и за баща му - Какви съвети за жените дава Павел Найденов на сина си За всичко това и още много любопитни ситуации разказва бащата на Илия Павлов - Павел Найденов - в минипоредицата от 6 епизода на в. "България днес"

Правилата са за всички, включително и за Джокович Без връзки и пари нямаш шансове Григор не беше единственият добър от своето поколение Кой е той Васил Младенов е необикновен тенисист. Освен със спорт, той се занимава с музика, завършва и социология в Ню Йорк. Неговата майка е рускиня, а дядо му Лев Шулга е известен треньор в бившия СССР