Край Видин разкриха едни от най-големите римски обществени бани

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10303058 www.24chasa.bg
Проф. Николай Овчаров с ръководителя на разкопките доц. Здравко Димитров СНИМКИ: Авторът

Вече завършват тримесечните археологически разкопки на великолепния римски град Рациария край с. Арчар, Видинско. Както се знае това е седалището на седми Клавдиев легион и столица на римската провинция Крайбрежна Дакия. Този велик град в продължение на десетилетия бе жертва на масирани иманярски попълзновения. През последните години обаче той заживява нов живот след успешните разкопки на доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН. А през тази година заедно с Перперикон, Вишеград, Мисионис, Провадия-Солниците и Хераклея Синтика е сред шестте приоритетни от гледна точна на развитието на културно-историческия туризъм обекти, финансирани от държавата.

Днес разкопките бяха посетени от проф. Николай Овчаров, който координира работата по шестте проекта. Доц. Димитров показа пред импровизираната пресконференция уникално запазените до 3 м височина зидове на обществените императорски бани (терми) на Рациария. Оказва се, че те са много по-големи от прочутите терми във Варна и съпоставими с такива паметници от Римската империя, като термите на император Каракала в Рим.

През тази година са разкрити части от съблекалните и магазините, намиращи се задължително в такива обществени бани. През 5-6 в. в изоставения грандиозен строеж е издигната раннохристиянска базилика – храм в известната епископия Рациария.

Древният римски град Рациария край с. Арча
Древният римски град Рациария край с. Арча

Макар и силно разрушени през вековете, термите на Рациария очевидно са изключителни внушителни. Свидетелство за това са огромните бази и капители за колони, изпълнени с невероятна каменна резба. По тях може да се изчисли, че са били високи по около 15 м, а самите сгради са имали височина от повече от 20 м, т. е. колкото един днешен 7-етажен блок.

Примерна възстановка на римски императорски терми
Примерна възстановка на римски императорски терми

При бъдещите разкопки се очаква централните помещения на термите на Рациария да бъдат украсени с още каменна пластика и невероятни мозайки, което е задължително за архитектурни ансамбли от този тип. За това е необходимо археологическите проучвания тук да продължат и през следващата година със същите темпове.

Според проф. Овчаров програмата с шестте приоритетни обекта в България е дала много добри резултати и трябва да не спира до тук. Защото по този начин ще се развива културния туризъм в различни точки на страната, най-вече в изостанали в икономическо отношение райони.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрано се готви за коледните и новогодишните празници Славчо Пеев. Обичаният актьор отиде до банкомат да тегли пари, за да може да купи навреме подаръци за родата. Снимки: България

Умислен крачи из София Боил Банов. Бившият министър на културата се разходи неглиже, забравил отдавна за костюмите, които трябваше да носи в министерството. Снимки: България

На разходка изведе бебето си Мис България 2021 г. Вероника Стефанова повози с количка малката Анабел, която се появи на бял свят на първи юли тази година. Непознат мъж крачеше до миската, която ревностно пази името на съпруга си. Снимки: България