Съдът ще реши за имотите на Галеви, докато те 8-а година се крият по света

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8757020 www.24chasa.bg

Искът е за конфискация на 4,2 млн. лв.

Едни от най-известните бегълци от правосъдието - бившите барети Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като братя Галеви, са на път да се разделят с имане за 4 250 189 лв., докато вече 8 г. година се укриват някъде по света.

В понеделник окръжният съд в Кюстендил приключи делото за отнемане на имуществото на двамата и техните съпруги Емилия Галева и Радмила Христова. Магистратите ще се произнесат с решение.

Делото за конфискация беше заведено от бившата Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), днешна КПКОНПИ. Искът беше внесен, след като на 3 май 2012 г. Братя Галеви бяха осъдени за ръководене и участие в престъпна група за рекет и изнудване. ВКС даде окончателно

на Пламен Галев

5 г., а на

Ангел Христов -

4 г. затвор

Те обаче избягаха от правосъдието, преди да научат наказанията си. До момента в публикации се твърди, че са в Южна Америка, Южна Африка или Дубай. Официална информация да са засечени някъде няма.

Пламен Галев беше арестуван в края на 2008 г, а Ангел Христов месец след него. През лятото на 2009 г. обаче напуснаха килиите, защото се кандидатираха за депутати и се впуснаха в предизборна кампания от името на “Партия на либералната алтернатива и мира”.

След присъдата комисията внесе в съда искова молба от над 800 страници, към които има и 9 тома доказателства.

Тя е проверявала имуществото на двете семейства Галеви и Христови за времето от август 1987 до август 2012 г.

Разходите на Галев надвишавали приходите му с 6443 минимални заплати. За Христов разликата била 1193 заплати. Ответници по делото са и 3 дружества, регистрирани на Сейшелските и Вирджинските острови - “Ем Пи Ви Трейдинг”, “Пи Ей Джи Норд Адамс” и “Макса лимитид”.

Имуществото, за което се иска конфискация, включва 9 луксозни автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка. 4 от тях са “Мерцедес”, а 5 - “Ауди”. Според комисията стойността им е общо около 1 млн. лв. Най-скъпо е оценено “Ауди А8” с пазарната стойност 229 000 лв.

Дяловете, за които се иска конфискуване, са от фирми. В 11 от тях е съдружник Пламен Галев, в 12 - Ангел Христов.

Недвижимите имоти са в с. Ресилово, община Сапарева баня. На името на Ангел Христов и жена му е дворно място от 805 кв. м, което включва триетажна сграда с обща разгърната площ от 708, 52 кв. м.

На името на Пламен Галев и съпругата му е дворно място 805 кв.м, включващо триетажна сграда с обща разгърната площ от 658 кв. м.

Комисията иска и конфискуване на едноетажна масивна сграда на границата между двата парцела, функционално свързваща двете триетажни жилищни сгради, състояща се от фитнес и вход с обща застроена площ от 90 кв.м.

Другият имот

е имение с площ

10 663 дка,

включващо покрит басейн със застроена квадратура 524,74 кв.м, възстановителен комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала със застроена квадратура от 238,60 кв. м, жилищна сграда от 208,30 кв. м. Тя включва няколко спални, билярдна зала, помещение за камериерка, както и помощно-техническа сграда с котелно, агрегатно, нафтово помещение, помещение за главно елтабло. Сумите, открити в банкови сметки, са над 800 000 лв.

В понеделник окръжният прокурор Владимир Мицов пледира за уважаване на предявения иск. Всички страни по делото поискаха по-дълъг от 1 месец срок за представяне на писмени защити. Съдия Татяна Костадинова определи до 15 август те да бъдат представени в съда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани