Спецове от София занемяха пред новите открития в Голямата базилика на Пловдив

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8190634 www.24chasa.bg
Още по-старият античен храм, който се показа под мозайките в Базиликата смая комисията от София. Снимки: 24 часа

Специалисти от министерството на културата са останали буквално зашеметени от последните открития на археолога Жени Танкова в Голямата базилика на Филипопол. Комисията е приела окончателно обекта, където от 2015 г. до сега се правиха проучвания.

Експертите ахнали, като видели сондажа на по-стария античен храм от ІІ-ІІІ век, който се намира под нивото на късноантичните мозайки. Той се появи при последните проучвания на Танкова. Предполага се, че под базиликата е имало езически храм с внушителни размери - 39 метра дължина и 23 ширина. В центъра е имало водно огледало с колони и статуи.

"За да се надграждат храм върху храм в различните епохи, това показва, че  мястото е свещено с непрекъснат духовен живот", коментира Танкова.

Нейните проучвания са били приети от комисията без забележки. Археоложката е категорична, че си е свършила работата и отсега нататък на ход са реставраторите и работниците, които ударно довършват обекта. Той трябва да отвори на 2 април.

Според изследователи е можело да се вдигне част от мозайката, за да се проучи в по-голяма цялост по-старата сграда. Сроковете за приключване на обекта обаче не позволили да продължат разкопките.

При така направения сондаж се очерта голямо съоръжение, което вероятно е било водно огледало.Целият басейн е облечен в масивен каменен кожух, като е надстроен с тухлена зидария. Вътрешната му част е оформена с тухли, между тях има хидрофорна замазка. Дъното също е тухлено и изолирано с 25-30 см хоросан. Много е вероятно в средата на този ранен античен храм от ІІ - ІІІ век да е имало фонтан с колонада и статуи. "Но няма как да разберем, защото, ако тръгнем да разкриваме, ще нарушим експонираните вече мозайки", каза Танкова.

По думите й старият езически храм е функционирал и при готското нашествие през 251 г., за което съобщава откритият през лятото каменен надпис. Текстът му е отправен към управлението на съимператорите Валериан и Галиен. "Знаем, че към онзи момент храмът е действал и е бил посветен на императорски култ", добави археоложката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха