Започва залесяване в големите градове, горските осигуряват фиданките

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14133481 www.24chasa.bg

71 фиданки са раздали към момента териториалните поделения към Североизточното държавно предприятие на различни общини и кметства, като част от инициативата на Министерство на земеделието „Зелени градове, зелени коридори“. Дръвчета от разсадниците на предприятието са предоставени на Търговище, Смядово, Янково, Риш, Шумен и Провадия.

Кампанията „Зелени градове, зелени коридори“ отговаря на очакванията на гражданите за една по-зелена, по-залесена и следователно по-здравословна околна среда. За тази цел Министерството на земеделието, чрез държавните предприятия и техните териториални поделения, предоставя безвъзмездно подходящи фиданки от горско-дървесни видове, с които да се създадат нови зелени зони, зелени пояси, градски и крайградски паркове в земеделски, горски и урбанизирани територии, както и край територии на транспорта и водни обекти.

Големите градове емитират повече замърсители, затова те са във фокуса на тази инициатива, но също така и всяко от по-малките населени места, ще бъдат подпомогнати при реализация на проектите си.

За осъществяване на инициативата от страна на общините е необходимо да изготвят проекти за залесяване, с включени площи и необходим брой фиданки, като при необходимост Североизточното държавно предприятие ще предостави експертна помощ при проектирането и взимането на решения за залесяването, както и техническа помощ при самото залесяване и отглеждане. След изготвяне на проектите общините и горските стопанства трябва да сключат споразумение за сътрудничество.

При наличие на готови проекти и посадъчен материал в държавните горски разсадници, реализацията може да започне в кратки срокове, като първите заявени фиданки ще бъдат залесени още в Седмицата на гората, която започва от 3 април.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Витрините оглежда, докато минава покрай тях Тони Зетова. Знаменитата волейболистка се движи из София в небрежен спортен вид и никой не може да отрече, че изглежда много, много добре. Снимки: България

Сладко-сладко си похапнаха Алек Алексиев и Константин Вълков. Актьорът и журналистът поседнаха на дружески обяд, който поляха културно с червено винце. Наздраве! Снимки: България

ММА боецът Валентин Бенишев има предложения от две големи организации, разказа самият той за Спортната джунгла. Непобеденият талант се завръща в петък на голямата галавечер Max Fight 54 в Пловдив. Бившият съперник на Ислам Махачев ще се бие с румънеца Габриел Буфтя, съобщи jungle.bg. „За сега не водя преговори с нито една от въпросните вериги