Владислав Горанов: В страната на заклинанията трудно ще се направи редовно правителство

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13597906 www.24chasa.bg
Владислав Горанов

"Аз винаги съм бил против заклинания в политиката. Няма все още разговор в ГЕРБ за отношенията с БСП и за коалиции след изборите, но мисля, че в страната на заклинанията трудно ще се направи редовно правителство".

Това прогнозира бившият финансов министър Владислав Горанов пред bTV.

По повод неприетите закони на служебното правителство, заради които можем да загубим милиарди, Горанов отсече: " Когато бягаш сам, най-лесно е да излезеш втори". Според него, ситуацията със служебното правителство и Плана за възстановяване е започнала още при първия служебен кабинет, когато "дългата ръка на Асен Василев се виждаше отдалече и под нейно ръководство Пеканов вкара вътре много условия, не задължително изисквани от Европа".  А да приемеш закон, защото сам си го написал като задължителен, и въпреки, че може и да противоречи на основния закон, би било грешка.

"Вероятно е коректно изявлението на Пеканов (за внесени 14 закона по Плана за възстановяване, но приети само два- бел.ред.) като бройка, но трябва да се види и качеството", заключи Горанов. Според него, нито Пеканов, нито Зарков могат да се оправдават с това, че техните администрации са по-лоши и по-безидейни от сътрудниците на депутатите, които също имат законодателна инициатива. И отсече: " Който предлага закони, трябва да убеди мнозинството, че те са добри, защото най-лесно е кажеш, че ти си бял и добър, а те не приемат нищо твое".

Горанов бе категоричен, че темата за Шенген стои в едно и също положение вече 10 години. "Това че пореден държавник се провали в дипломатическите усилия, не означава, че ние имаме повече какво да направим", смята той. Според него, проблем на хората в държавите, които са против нашето членство , са мигрантите.

По повод съдебната реформа, Горанов отговори така: "Ако има ясна формула какво да се направи в областта на върховенството на правото, хайде да го направим, но ако цялата реформа се свежда до смяната на Иван Гешев, това не е реформа. Дотук не видяхме нито една формула, която да удовлетворява тези, които претендират да направят реформа. Не искам да адвокатствам на никого, но дайте да изчистим какво е съдебната реформа. Ние в ГЕРБ много добре знаем какво е, имаме подробна пътна карта".

На въпрос дали корупцията не е пречка, той попита: "За Шенген какво ни пречи проблематичната корупционна среда? Хората, които го твърдят, са  на власт. Кои инструменти няма един вътрешен министър, за да разбере кой е градинарят на Рашков?"

Проблемът с "Нексо", според Горанов,  е само един. И той е в заобикалянето на политическите закони, като в частния случай се допуска купуване на цели партии през финансиране чрез подставени физически лица. "Държавата да провери дали тези лица, които са извършвали такива дарения, тези средства са ги получавали регулярно или ще се окаже, че има съмнителна близост между бонуси, раздавани от тези компании и даренията". В САЩ това, което разбираме от медиите, е че дейността им е определена като незаконна и бяха глобени.

Той определи себе си като консервативен човек, който не вярва, че може да се създава стойност с горене на ток. Горанов сравни криптовалутите със "сините мъниста", които завоевателите някога раздавали на местното население, убеждавайки ги че са ценни.

И заключи: когато има регулации и органи, които надзирават  такива дейности, ще бъде много по-лесно.

По повод възраженията на "Нексо" към прокуратурата, Горанов отсече: "Ако на прокуратурата не и стигнат силите да докаже обвиненията, проблемът  остава репутационен за нейна сметка"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае