Най-слабо усещат ръста на цените във Враца и Видин, а в Смолян е най-болезнено (Графика)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13221156 www.24chasa.bg

Пенсиите се вдигнаха с 44% - буфер срещу 18-процентната инфлация

Работещите в частни фирми понасят по-леко поскъпването

В здравеопазването и образованието ръстът на заплатите изостава с много

Инфлацията, която през октомври достигна почти 18% на годишна база – 17,6%, удари всички хора и бизнеси и се усеща в цяла България. Но се оказва, че ударът върху покупателната способност на хората далеч не е еднакъв във всички региони, различава се съществено от това с какво се занимавате, дали работите в частна фирма, или в държавно ведомство и дали сте пенсионер, или работещ.

Изчисления на Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ), които сравняват ръста на заплатите с инфлацията, показват, че например във Враца се справят доста добре с инфлацията – ръстът на средната заплата в тази област е само с 0,4 пункта по-нисък в сравнение с инфлацията.

Според последните данни на НСИ средната работна заплата във Враца през септември е била 1698 лв. и

е на второ място в България веднага след столицата, където е 2423 лв.

Но за една година средната заплата във Враца се е вдигнала със 17,2%, докато инфлацията е 17,6%, т.е. нейният ръст изостава от общото поскъпване с под половин процентен пункт.

Обяснението за това се крие изключително и само в енергетиката – на територията на област Враца се намира АЕЦ “Козлодуй”, а държавната енергетика отбеляза рекордни печалби през последната година заради високите цени на тока. Само атомната централа например има 1 млрд. лв. печалба за три месеца и тя е пет пъти по-висока от миналогодишната за същите тези три месеца.

Със сходен резултат е и Видин (виж инфографиката). Разликата е само в това, че във Видин средната заплата за септември е 1245 лв. Но все пак тя беше 1068 лв. по същото време миналата година и ръстът ѝ също почти компенсира този на инфлацията.

Следващите области, в които средната заплата расте почти колкото инфлацията, са Благоевград и София-област. По-надолу в тази класация са Стара Загора и самата столица. В Стара Загора средната заплата сега е 1655 лв., но и там, и в столицата нейното повишаване е с малко повече от 2 процентни пункта по-ниско от самата инфлация, т.е.

за една година заплатите са се увеличили само с около 15%

В дъното на това подреждане е Смолян, където изоставането на заплататите от инфлацията надвишава 10 процентни пункта. Зле се представят също Разград, Ямбол, Ловеч, Кърджали и други области, където изоставането е между 8 и 10 пункта.

Друго интересно сравнение, което правят от ИПИ е между растежа на заплатите в отделните икономически дейности и цените на стоките и услугите, както и между това дали работите в обществения сектор, или в частния.

По принцип средният ръст на заплатите в България към този момент е 15,8% и той изостава от инфлацията. Но изоставането в обществения сектор е по-голямо, отколкото в частния, където

работодателите могат да са по-гъвкави

Средната заплата в държавните ведомства и фирми засега се е увеличила само с 13%, докато в частните фирми – с 16,8%.

Това отразява най-вече забавянето на заплатите на редица професии в публичната сфера, които зависят от държавния бюджет, а при него не може да се реагира толкова бързо. Сред отделните сектори най-малко изоставане има в селското стопанство, държавното управление и търговията, а най-голямо – в здравеопазването и образованието. Голямото забавяне при болниците и училищата потвърждава наблюдението, че бюджетната сфера не успява да реагира навреме на свиването на реалните заплати на работещите в нея.

Обратно, аутсорсинг секторът и преработването като цяло се справят относително добре. Въпреки това

няма нито един отрасъл, в който ръстът на заплатите да надхвърля индекса на потребителските цени.

Ако инфлацията се сравни с доходите на домакинствата, се вижда пък, че тя влияе най-слабо на пенсионерите. Агресивното вдигане на пенсиите тази година е довело до това ръстът на дохода от пенсия да е цели 44%, а от работна заплата – само с 11%. Тоест излиза, че

пенсионерите не би трябвало да усещат толкова силно инфлацията, колкото работещите.

От ИПИ все пак отбелязват, че това сравнение има слабости, тъй като борави със средното заплащане и не отчита ценовите равнища в отделните краища на страната.

Секторът на информационните и комуникационни технологии например винаги отчита най-високите заплати - 4276 лв. месечно към момента. Но НСИ нарича този сектор “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти” и в него влизат не само IT секторът, но и медиите и издателствата, което изкривява резултата. От специализирани проучвания става ясно, че в самия IT сектор средното заплащане в момента в действителност е 5730 лв. месечно.Въпреки това от института отбелязват, че готвените промени, които да обвържат минималната заплата със средната, очевидно не отчитат реалността.

Има различни темпове на развитие на отделните региони и индустрии, а средната заплата е много чувствителна към водещите отрасли и региони. Ако с нея се обвърже и минималната, това неминуемо ще доведе до още по-големи проблеми при най-малко развитите и слабо конкурентните, отбелязват от института.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордно високата цена на яйцата принуди стопани да отглеждат бройлери  Курниците отново са на дневен ред! Масово стопани стягат стари кокошарници или стъкмяват нови, в които да отглеждат кокошки. Това показа проверка на "България Днес". Задни или странични дворове, използвани в предишни години за отглеждане на кокошки, зайци, прасета и гъски

Секс за последно е правил през миналия век Роби Уилямс. Това се шегува певецът, макар че в твърдението му има доза истина. 48-годишният британец и съпругата му Айда са твърдe заети с отглеждането на четирите си все още малки деца, освен това изпълнителят е ангажиран и с много професионални изяви. "Спомням си секса

Фолкпевицата Мария се обясни в любов на настоящия си мъж Мирослав Соколов. Изпълнителката ще бъде гост в предаването на Алекс Сърчаджиева "Животът по действителен случай", където разказва как двамата се запознават. Мария е убедена, че за първи път наистина е намерила своята половинка и отдавна е забравила предишните си връзки