Само няколко дни, след като най- богатият човек в света Илон Мъск обяви, че ще посети Белоградчишките скали и село Стакевци Книгата „Вкусно в Северозапада“ на фотографа Илиaн Илиев бе представена вчера в Монтана. ова се случи само няколко дни, след като най- богатият човек в света Илон Мъск обяви, че ще посети Белоградчишките скали и село Стакевци Рецептите от тефтера на баба са изключително полезни и лесни за приготвяне, каза авторът, който живее в Кеймбридж. Започнал да ги събира отдавна, когато му се подигравали на диалекта. Записал как се приготвят нашенски манджи от петнайсет баби. Илиaн Илиев боготвори бухти по берковски и панираните чушки на мама, с които израснал. Пред публиката в Младежкия дом в Монтана носителят на 7 награди, известни като кулинарни „Оскари“ разказа историята на незабравимите пасти от соца „Витошка“, известни като Монблан и правени в миналото с кестени. „За да снимаш красиво храната е нужна натурална светлина!“, сподели изкусният фотограф. Понякога когато снима блюда оглежда предварително прозорците в помещенията. В книгата с рецепти участват и много други професионални и любители готвачи от региона. Описани са традиционни и автентични ястия.
За доброто настроение по време на снимките на книгата взеха участие и момчетата от Vivo Montana
Авторът Илиан Илиев e роден в Монтана, професионален кулинарен стилист, фотограф, преподавател и публикуван автор на кулинарни книги. Бил е в Косово, във Великобритания преподава в Кулинарната академия. Той призна,че написал книгата заради своята страст към храната и цитира американците, които обичат да казват „Не се доверявайте на кльощав готвач“.
Негови съмишленици са Шеф Виктор Ангелов - Водещ на световноизвестното състезание за професионални готвачи „Hell's Kitchen“ България, Шеф Владимир Тодоров - Готвач на годината и посланикът на добрата храна - Кaufland Шеф Светлана Илиева - Финалист от „Hell's Kitchen“ България и участник в предаването “На Кафе”,
Шеф Петко Костадинов – инструктор сладкар.
Свързан съм със Северозапада,а а кръвта вода не става. Нещо ме влече към този град Монтана. Видях парковете обновени, пълни с малки деца и реших и аз да дам нещо“, каза авторът на чудната книга.
Кметът на Монтана Златко Живков, един от спонсорите на издаването й поясни, че се прекланя пред всички баби, родители, които приготвят вкусна храна с майсторлък и много любов. Харесва му всичко направено и дунапреновия кекс на баба Гинка от село Крапчене и специалитетите и царската туршия на Дора Христова.
Премиерата на книгата „Вкусно в Северозапада“ бе съпътствана от кулинарния конкурс „Шарена трапеза“ .
Компетентно жури, начело с Ели Лозанова от сдружение „Бабина душица“оцени най- вкусните и интересни ястия. Първо място в кулинарната хадпревара спечели Рангел Борисов в разделите предястия и основни ястия, следван от ученици от Второ училище Магдалена Христова и Александър Петров, а за десерти Йорданка Панова. Не само вкус, професионални готвачи от журито търсеха и най-атрактивно поднесените изделия. Храната освен енергия за тялото, трябва да бъде и изкуство. Отличените заслужено получиха диплом и награди, а всички останали грамота за участие. След края на конкурса всички участници и гости дегустирахa кулинарните изкушения.
Освен баници и торти имаше и деликатеси като пъдпъдък в патладжан, приготвен от Петрана Бойчева- ястие за богове, обясни майсторката.
Целта на конкурса „Шарена трапеза“ е от една страна да даде възможност за изява на любителите на кулинарното изкуство, а от друга да се съхрани и популяризира българската и модерна кухня. Мнозина запретнаха ръкави, приготвиха най-вкусните ястия и ги изложиха в Младежкия дом. Усмивките и доброто настроение бяха задължителни за гурме празника.