Карлово отбелязана 30-годишнината от създаването на 61-а Стрямската бригада

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12677166 www.24chasa.bg
Източник: Министерство на отбраната

Тридесет години от създаването на 61-а Стрямска механизирана бригада бяха отбелязани на официална церемония в Карлово днес. На събитието присъства и началникът на отбраната адмирал Евтим Евтимов, съобщиха от Министерството на отбраната.

„За три десетилетия 61-а Стрямска механизирана бригада се утвърди като едно от най-боеспособните и емблематични формирования от състава на Сухопътните войски и на Българската армия със свой собствен значим принос към националната сигурност“, заяви адмирал Евтимов по време на церемонията.

Той изтъкна своевременната реакция на командването на бригадата и добрата координация с местната власт при оказаната помощ към бедстващите хора от наводненията в община Карлово. „Фактът, че военнослужещите от 61-а бригада се отзоваха така бързо на помощ в селата Богдан и Каравелово осуети човешки трагедии. Това ме изпълва с гордост, че в строя на бригадата има хора с благородни сърца, благодаря ви“, заяви адмирал Ефтимов.

Той отбеляза високите постижения на военното формирование в изпълнение на основните мисии на Въоръжените сили. Акцентира върху многобройните учения, в които военнослужещите от формированието трупат практически опит, мерят сили с колеги от страната и чужбина, работят за повишаването на подготовката си и постигането на оперативна съвместимост със съюзниците. Адмирал Ефтимов подчерта десетките контингенти, сформирани на базата на личния състав на бригадата, които са доказали професионализма и воинските си качества в мисии и операции зад граница.

„В условията на сложна геополитическа обстановка все по-силен е акцентът върху военния фактор и способностите на армиите да изпълняват надеждно своите мисии по осигуряване на териториалната цялост и сигурността в национален и коалиционен формат. Поставили сме си високи цели и ще ги изпълняваме. Убеден съм, защото познавам професионализма и отговорното отношение на военнослужещите от Сухопътните войски и 61-а бригада“, заключи началникът на отбраната.

В Карлово честването на 30-ата годишнина на 61-а Стрямска механизирана бригада започна с отдаване на почести пред „Паметника на загиналите воини във войните 1912 г . - 1918 г.“. Тържествената церемония, на която бяха отличени военнослужещи за достойно и професионално изпълнение на задачите, се проведе на площад „20 юли” в центъра на града. В нея участваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61-а бригада бригаден генерал Деян Дешков, командирите на бригадата през годините, Знеполският епископ Арсений, представители на министерствата на отбраната и на вътрешните работи, на държавната и местната власт, както и на военно-патриотични организации и съюзи.

Молебен за здраве, благоденствие и успех беше отслужен от Знеполския епископ Арсений и свещеници от Карловската духовна околия.

Тържествено честване на 30-ата годишнина имаше вчера и в Казанлък, в парк „Розариум“.

Стотици военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада вече близо месец са на терен в бедстващите села Слатина, Каравелово и Богдан, пострадали от наводненията на 2 септември тази година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С мъжки костюм се понесе из София Сара Драгулова. Мацката, която е гадже на Папи Ханс явно не е уцелила съвсем размера, защото дрехите са й леко големи. Или може би са на самия Папи? Това не пречи на Сара да изглежда супер секси. Снимки: България

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден