Трудно, на два опита, съдиите избираха свои 6-има във ВСС

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11897483 www.24chasa.bg
Съдия Мина Топузова, която е председател на Избирателната комисия, обявява края на изборния ден. СНИМКА: ВСС

В събота нито един не получи

повече от 50 на сто от гласовете

На два тура в събота и неделя съдиите избираха своите шестима в следващия Висш съдебен съвет (ВСС). Той трябва да започне работа от началото на есента, защото мандатът на настоящия състав изтича на 2 октомври.

За първи път от 2017 г., откогато кадровиците от съдебната квота се избират от общите събрания на съдии, прокурори и следователи, нито един кандидат не получи подкрепа още при първото гласуване. Според съдебния закон за избран от раз се смята този, който получил над 50% от всички гласували.

2197 бяха магистратите, имащи право на глас. Те даваха своя вот по два начина - електронно и чрез хартиена бюлетина, което ставаше във фоайето на Съдебната палата в София. И двата дни изборът започна в 8 и приключи в 18 часа.

В събота в гласуването се включиха 1442-ма съдии, тоест над 50%, което направи вота редовен.

В неделя активността беше по-слаба. Към 15 часа гласа си бяха дали 50,98%, което беше с близо 3% по-малко от събота. При първото гласуване най-голяма подкрепа - 699 гласа, получи Мария Терзийска, зам.-шеф на окръжния съд във Варна. Те обаче не ѝ бяха достатъчни, за да се класира от раз. При предишния избор преди 5 г. също се стигна до балотаж, но тогава все пак имаше съдия, който събра подкрепата на мнозинството от колегите си още на първия тур - Цветинка Пашкунова от ВКС.

Според закона при повторното гласуване, в което, за да е редовно отново трябва да участват над 50%, за избрани се смятат получилите най-много гласове.

15 бяха кандидатите за ВСС от съдийската квота. От тях шестима отиват във ВСС. Сред кандидатите нямаше нито един от апелативен, Върховния касационен и Върховния административен съд.

В събота по искане на петима от кандидатите преброяването на хартиените бюлетини беше показано онлайн. Така всеки можеше да види, че на много от бюлетините съдиите бяха отбелязали само две-три имена. При излъчването се видя още, че съдия беше написал, че ВСС е вреден.

Това не е първият труден избор за кадровици от съдийската квота. През есента на миналата година те бойкотираха гласуването за двете овакантени места в съдийската колегия, които стоят незапълнени. Тогава гласуваха едва 669.

Около новия състав на ВСС обаче по-големият въпрос е дали до началото на октомври ще бъде попълнена парламентарната квота. Народното събрание трябва да избере с поне 160 гласа 11 души - шестима в прокурорската колегия и петима в съдийската. За всеки се гласува поотделно. Ако това не се случи, има два варианта. Сега действащия съвет да работи до попълване на парламентарната квота или новият да започне да функционира, но в непълен състав.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Протестът ни беше основателен, категоричен е Ивков "Левски" няма да се разделя с основни футболисти през лятото. "Сините" не смятат да продават до края на трансферния прозорец, който затваря на 6 септември. Причините за това решение са две. Първата е, че има няколко играчи, с които клубът не иска да се разделя

Рускинята се хвали с нова прическа Малко сладко кученце утешава Лолита Османова. Гаджето на Григор Димитров гушка бяло пале, докато българинът е плътно до старата си тръпка и сегашна добра приятелка Серина Уилямс. През последните няколко седмици Гришо и Лолита бяха далеч един от друг, тъй като най-добрият ни тенисист участва в серия от турнири в

Екзекутора посрещнат на стадиона с освирквания Легендата на ЦСКА Стойчо Младенов е обявен за предател №1 на "Армията". Екзекутора почти се екзекутира пред феновете, след като официално бе обявен за оперативен директор на ЦСКА 1948. Алтернативният "червен" клуб е възприет за враг от запалянковците на ЦСКА-София и преминаването на Стойчо в него се