Николай Денков каза кой трябва да е премиер

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11893766 www.24chasa.bg
Министърът на образованието акад. Николай Денков СНИМКА: Архив

"Нужно е стабилно правителство, премиер може да е и Петков, и Василев"

"Според мен трябва да се направи всичко възможно да се опита да се създаде стабилно правителство в този парламент. Не бих казал кой да бъде премиерът - би могъл Кирил Петков, би могъл Асен Василев да е и ако трябва - друг човек."

Това заяви министърът на образованието и науката в оставка акад. Николай Денков в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR.

"Първо, да бъде стабилно правителство - да има мнозинство, на което да разчита за законодателната част. Второ, това правителство да продължава да движи България в правилната посока по отношение на приоритетите - европейска ориентация и реформи..."

"Това трябва да се опитаме да направим. Ако не можем, ще отидем на избори, но според мен всеки отговорен политик трябва да се опита да направи първата част", смята просветният министър.

Според акад. Денков изразни средства като "мафия", "едни пари", "национален предател" са неподходящи за Народното събрание.

"Един народен представител, един политик трябва да бъде пример. Той трябва да бъде пример за всички, от децата до най-възрастните. И тук има немалка доза разочарование. Виждам изключително много явни неистини, които непрекъснато се изливат по телевизията. Свикваме с това, а е пагубно. Трябва отново да се върне чувствителността, че има истина и лъжа. Може да има спор, но той трябва да се води с аргументи, а когато няма аргументи - тогава се лепят епитети", акцентира министърът на образованието в оставка.

Затова децата трябва да ги учат в училище, че епитетите показват липса на аргументи, стана още ясно от думите му. "Това трябва да се върне като култура на общуване изобщо в обществото, и като култура на политическо общуване", категоричен бе акад. Денков.

Близо 30% от седмокласниците, явили се на националното външно оценяване по български език и литература, не разбират текста, който четат. А 40% имат затруднения да разберат внушенията на отделни цитати.

Половината от децата се затрудняват да извличат информация от таблица и диаграма. Това показва анализът на резултатите от матурите след 7 клас. Министерството на образованието и науката обяви резултатите от изпитите.

Според министъра на образованието в оставка средните резултати от изпитите са съпоставими с миналогодишните.

"Виждам, че хората се вторачват. Две точки нагоре или надолу, това няма толкова голямо значение. Трябва да видим какви трябва да бъдат конкретните промени, за да могат ученици и учители да знаят, че това, което се учи, е съобразено с възрастта на децата. Аз самият попаднах на учебници, в които се затрудних какво пише, нищо, че съм академик, та какво остава за един нормален родител", посочи акад. Денков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки