Анализатор: Енергийният холдинг е със свръхпечалба, въпрос е за какво се харчи

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11632883 www.24chasa.bg
Георги Ангелов КАДЪР: БНТ

За 2021 г. Българският енергиен холдинг (БЕХ) е отчел чиста печалба след данъци от 1.35 млрд. лева – увеличение от почти 9 пъти спрямо предходната година.

Това пише във Фейсбук икономическият анализатор Георги Ангелов.

Данните са от консолидирания отчет на държавната холдингова компания, в чийто състав влизат АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“, НЕК, ЕСО, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и „Мини Марица Изток“. Отчетът е съкратен и неодитиран, но от него все пак можем да разберем какво се случва в енергетиката, посочва още той.

Ето целия му пост:

"Българският енергиен холдинг (БЕХ) публикува консолидиран отчет за 2021 година. Отчетът е съкратен и неодитиран, но от него все пак можем да разберем какво се случва в енергетиката. Както знаем, в БЕХ влизат АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица Изток 2, НЕК, ЕСО, Булгаргаз, Булгартрансгаз и Мини Марица Изток.

За 2021 г. БЕХ отчита чиста печалба след данъци от 1.35 милиарда лева - увеличение от почти 9 пъти спрямо предходната година. Печалбата преди данъци е 1.56 милиарда лева. Но това не е всичко - миналата година енергетиката преведе на държавата извънредно 450 милиона лева под формата на "дарение". Като добавим тези средства, печалбата е около 2 милиарда лева.

С част от тези пари НЕК си плати стари заеми към бюджета (за АЕЦ Белене) в размер на 1.2 милиарда лева. С печалбите БЕХ си покри и стари загуби и подобри ликвидността и капитализацията си като собственият капитал на холдинга достигна 14.7 милиарда лева, спрямо 11.7 милиарда лева преди година.

Трябва да имаме предвид, че миналата година високи цени на тока на борсата имаше само през последните 4-5 месеца от годината. Тази година, както върви цялата година ще е с високи цени на тока на международните пазари, т.е. печалбата на БЕХ ще е значително по-висока - вероятно поне 5 милиарда лева. Видно е, че България изнася рекордни количества ток и печели от скъпия ток на международните пазари.

Тъй като БЕХ е държавна компания, повечето от тези 5 милиарда лева свръхпечалби ще влязат в държавния бюджет - под формата на данъци и дивиденти. Оттук-нататък е въпрос на политически решения за какво и как да се ползват тези средства - дали за компенсации за цените на тока или за други цели".

Отчета на БЕХ вижте тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По последна мода в жегите се движи Спас Русев, видяха дизайнерските папараци на "България Днес". Знаменитият бизнесмен ходи със сако и обувки без чорап. По този начин на Русев хем му е по-хладно, хем е по-модерен. Снимки: "България

С огромен джип обикаля из София жената на Филип Найденов-Фатик, видяха скромните папараци на "България Днес". Александра, която изглежда в страхотна форма, занесе на своя приятелка дамски халат, след което хукна по задачи. Снимки: "България

Петър Белберов е дългогодишен национал на България в тежка категория. Бронзов медалист от европейското първенство в Самоков 2015. Познава отлично Кубрат Пулев, тъй като често му е бил спаринг партньор. Пред уоutubе канала "Спортната джунгла" и "България Днес" той сподели очакванията си за двубоя с Чисора